Okruženi konkurencijom!

Okruženi konkurencijom!

Neki dan su mi rekli kako samo u centru Rijeke postoji 50-tak frizerskih salona. Cifra da se smrzneš! 

Pretpostavljam da sličnu situaciju i brojke možemo zateći i u drugim hrvatskom gradovima (i selima) i u drugim uslužnim djelatnostima. Koliko vi možete nabrojati konkurencije u vašem bližem okruženju? 

Iskreno se nadam da pri prebrojavanju nećete iskoristiti sve prste na rukama. Iskreno se nadam da ste rijedak primjerak vaše uslužne “vrste” u vašem kraju - dapače - nadam se da ste pravi “endem”! To znači da nemate razloga za brigu i da vam konkurencija ne pali vatru ispod vašeg poduzetničkog tura. 

Ako pak tomu nije tako, e onda dragi moji imate mali problemčić. A on se zove - kako se razlikovati od drugih? Prilično sam siguran da se slično pitanje mota po glavama onih 50 vlasnika frizerskih salona u centru Rijeke. U protivnom - mnogi od njih će imati problema u budućnosti. Problema koji mogu dovesti do zatvaranja i propadanja mnogih poduzetničkih priča. 

Jeste li čuli za Asterixa, Obelixa i njihovo malo galsko selo okruženo rimskom vojskom? Siguran sam da jeste. E pa, svaki od tih 50 frizerskih salona u centru grada koji teče može sebe gledati kao na to galsko selo. Asterixovo galsko selo opstaje u neprijateljskom okruženju zbog čarobnog napitka - onog u kojem se Obelix okupao kao klinac. Gutljaj čarobnog napitka je dovoljan - i Rimljani lete po zraku kao rakete. Koji je vaš čarobni napitak zbog kojeg se “tresu gaće” vašoj konkurenciji?

Je li to kvalitetna cjenovna politika? Je li to promišljen marketinški nastup? Je li to vrhunska usluga i nezaboravan ugođaj? Je li to neprikosnovena stručnost? Je li to fantastično osmišljen prodajni proces…?

Nadam se da se negdje u kakvom tajnovitom kutku vašeg prodajnog poslovanja skriva “kuhinjica” u kojem neprekidno mučkate i unaprjeđujete vaš “čarobni prodajni napitak” koji vam daje ogromnu snagu privlačnosti u očima vaših klijenata. 

Jedan od sastojaka koji možete ubaciti u vaš “prodajni lonac” može biti i prodajni sistem “Pucaj od posla!”.