"Novopečeni" poduzetnik sa "mukom svih muka".

"Novopečeni" poduzetnik sa "mukom svih muka".

Javio nam se "novopečeni" poduzetnik sa "mukom svih muka". Naime, nije siguran kako odrediti visinu cijene usluge sa kojom ulazi na tržište. "Bojim se da cijena ne bude previsoka, ali se isto tako bojim da cijena ne bude preniska. Izluđuje me ova dilema već tjednima i koči službeni početak poslovanja...".

Niste nam rekli o kojoj se usluzi radi i na kakvom tržištu planirate nastupiti. Jedna je stvar ulaziti sa uslugom na zasićenom tržištu ili ulaziti sa inovativnom uslugom na tržištu koje praktički još ne postoji.

Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir...

Ali, ovako na brzinu - eto našeg savjeta: Cijenu koju, pretpostavljam, već imate u glavi jednostavno PODUPLAJTE!!

Znam - savjet zvuči katastrofično površno. Dopustite mi da završim...

Prodaja usluga nije isto što i prodaja proizvoda. Velikim dijelom usluga je temeljena na vlastitom radu a njezina cijena na vlastitom viđenju vrijednosti onog što nudimo.

Definiranje cijene usluge često ima više veze sa vlastitim kompleksima, strahovima i nesigurnostima nego sa kalkulatorom i objektivnim faktorima kao što su cijena rada, fiksni i varijabilni troškovi, profit...

A tu često poduzetnici "još zeleni iza ušiju" znaju podcijeniti vrijednost usluge koje žele nuditi na tržištu iz straha da ne izgube prve klijente ili sebi otežaju borbu protiv jeftinije konkurencije.

Ta nesigurnost će nas vrlo često navesti da definiramo cijenu 50% ili 100% manju nego što bi trebala biti.

Zato moj savjet - PODUPLAJTE!

Prilično sam siguran da nećete pogriješiti...