Nije više dovoljno znati, važno je i znati prodati!

Nije više dovoljno znati, važno je i znati prodati!

Svako toliko se susrećem sa poduzetnicima koji se čvrsto drže sljedećeg stava: "Najvažnije je da ja znam znanje. Kad znaš znanje onda će te klijenti sami naći!”. Je li to uistinu tako?

U svakom slučaju - kvalitetna usluga (što god vi nudili na tržištu) je preduvjet za uspjeh. Dapače, radi se o “higijeni” bez koje nema zdravog poslovanja.

Ipak, u ovako kompetitivnom i (na sve moguće načine) izazovnom  tržištu kao što je naše, hrvatsko tržište, “znati znanje” više nije dovoljno. Jedino ako ste sigurni da ste vi jedini koji “znaju” i imaju to znanje i da ste daleko ispred konkurencije i vaši klijenti jednostavno se moraju odlučiti za vas ako žele kvalitetu. Ako niste jedan od tih sretnika ili sretnica, onda se morate pozabaviti i vašom prodajom i odgovoriti na sljedeće pitanje: “Kako želim doći do novih klijenata?”.

Ako čekate da vam pokucaju na vrata samo zbog vašeg znanja, načekat ćete se ili vam neće dovoljan broj klijenata pokucati na vrata. Znam za (pre)veliki broj poduzetnika koji su imali znanje, ali nisu imali klijenata.

Došlo je vrijeme kada mi idemo klijentu, a ne on nama!

Taj “put” do klijenta moramo dobro isplanirati, uložiti i vrijeme i novac u pripremu i realizaciju, a zatim mjeriti uspjeh. 

Zabrinuli ste se? Primjećujete nedostatke u vašoj prodaji? Riječ utjehe: I prodaja je “znanje” koje se može naučiti, usavršavati i primijeniti.