Kako se bolje pozicionirati na tržištu usluga

Kako se bolje pozicionirati na tržištu usluga

Ako želimo pravilno pozicionirati na tržištu naše uslužno poslovanje, ono što moramo onda učiniti jest dobro usmjeriti naš "prodajni nišan" te naciljati onaj dio tržišta kojeg interesiraju naše usluga i navaliti na njega svom snagom. Istina je da ćemo pri tom "nišanjenju" izostaviti jedan dio tržišta i veliki broj ljudi, ali to nas ne bi trebalo brinuti, jer mi želimo komunicirati sa onima koje interesiraju naše usluge, a izostaviti one kojima naše usluge nisu intersantne.

Ionako je poznata činjenica da od 100% tržišta samo 5% zanimaju naše usluge:

I zato usmjerimo sve snage prema onom djelu tržišta kojemu smo interesanti i pokušajmo se pozicionirati na njemu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati pozicioniranje na tržištu:

Upoznajte svoje ciljane klijente i napravite njihov profil

Dobro razmislite o tome kako izgleda i misli vaš ciljani klijent, "klijent zvijezda", onaj koji će rado kupovati od vas, a sa kojime ćete vi rado poslovati.

Napravite njegov profil i odredite njegovo mjesto na tržištu. Razmislite što vašeg ciljanog klijenta motivira na kupovinu. Je li riječ o cijeni, kvaliteti, brzini ili nečemu drugome.

Definirajte "ono nešto" po čemu ste jedinstveni

Nakon što ste definirali vašeg idealnog klijenta zamislite situaciju u kojoj vas taj isti klijent pita: "Zašto bih trebao kupiti kod vas? Po čemu ste vi tako posebni?".

Definirajte jedan ili više prodajnih argumenata/posebnosti koje su temeljene na realnosti. U svako doba dana i noći morate znati što je to po čemu ste vi jedinstveni i što je to što vi nudite, a ne nudi nitko drugi osim vas. Isto tako je važno kvantificirati vašu jedinstvenost, jer klijenti traže činjenice.

Ako ste jedinstveni po brzini, onda stavite tu brzinu u brojke.

Ako ste jedinstveni po povoljnosti, onda brojkama dokažite klijentima koliko će uštediti.

I tako dalje...

Uključite marketing

Možda vam se kao "uslugašima" marketing ne sviđa, ali on je danas prijeko potreban i stoga bismo trebali ostaviti naše osobne preferencije po strani. Uključitie sve offline i online marketinške alate i povežite ih u jednu cjelinu. 

Prethodno definirani jedinstveni argumenti i stvorena slika idealnog klijenta pomoći će vam u usmjeravanju marketinga u smjer u kojem ćete najbrže dobiti konkretne rezultate, odnosno povećanje zarade.

Stvarajte i djelite koristan sadržaj

Danas je kvalitetan marketing gotovo nemoguć bez ovog dijela. Putem svojih online, ali i offline alata dijelite koristan sadržaj koji će zainteresirati i informirati klijente. Koristite pisanu riječ, audio ili video zapise, slikovne sadržaje i putem interneta, društvenih mreža i web stranica ih dijelite, besplatno. Isto vrijedi i za offline dio marketinga. Kreirajte korisne brošure i materijale koji će biti korisni vašim klijentima.

I ovdje će vam pomoći jasno definirana slika idealnog klijenta, jer ćete znati na koji način se morate obraćati klijentu, a definirana jedinstvenost će vam pomoći u jasnijem prenošenju željene poruke.

Budite izbirljivi u izboru kanala na kojima ćete se oglašavati

Koristiti marketing ne znači ulagati u oglašavanje na svim kanalima koji postoje. Prvo zato što sigurno nemate dovoljno novca za ogroman marketing, a drugo, čak i da imate to nema smisla jer vaša ciljana publika ne koristiti sve marketinške kanale.

Birajte pažljivo!

Slušajte klijente

Osluškujte vaše ciljane klijente i pokušajte shvatiti što im se sviđa i ne sviđa. Putem interneta i analitike saznajte što vaše klijente najviše interesira. U realnom svijetu, razgovarajte sa njima, ponekad ih pitajte, pogledajte koje usluge najviše traže i što im je u tim uslugama najinteresantnije.

Pozicioniranje na tržištu nije lagan zadatak, no uz kvalitetan pristup obavljanje tog zadatka postati će lakše.