Gotovo da i ne postoji web stranica bez svog bloga, a vjerujem da ste i vi razmišljali o uvođenju bloga na vašu web stranicu. Ili već neko vrijeme blogirate pa ste shvatili kako je to težak posao. Pogotovo ako uzmemo u obzir kako većina ljudi nema spisateljske sposobnosti.

No, bez obzira na vaše spisateljske sposobnosti pokrenuli ste blog jer ste shvatili kako web stranica bez sadržaja je kao nebo bez zvijezda. Veliki igrači su to odavno shvatili, stoga unajmljuju ljude koji će raditi isključivo na stvaranju sadržaja za blog na njihovoj web stranici.

Mi mali poduzetnici "uslugaši" nemamo taj luksuz stoga i taj dio posla, ukoliko se odlučimo na njega, moramo obavljati sami.

Sustavno stvaranje interesantnog sadržaja nije lagan zadatak, pogotovo ako želite stvarati sadržaj na tjednoj bazi.

Sigurno se pitate: - Kako doći do ideja za blogove? Kako stvarati tjedno svjež sadržaj?

Kako imam iskustva u blogiranju dati ću vam par savjeta koji će vam olakšati proces stvaranja sadržaja za blog:

Zapisujte ideje

Ideja za blog je ključna, ali nju ne možete kupiti, ona vam jednostavno mora doći u glavu. I to je u biti najteže. Stoga ne budite lijeni te svaki put kada vam sine neka dobra ideja zapišite ju na papir.

Kako budete zapisivali ideje, nakon nekog vremena na vašem papiru će se sakupiti popriličan broj ideja koje su vam uvijek dostupne. Imati ćete odličan alat na koji se uvijek možete osloniti kada vam ponestane ideja za blog.

Pišite svaki dan

Kako ste postali dobri u svom poslu? Radili ste ga sigurno svaki dan!

Isto je i s pisanjem. Da biste postali dobri u pisanju morate pisati svaki dan. Vjerujem kako nemate vremena satima sjediti pred kompjuterom, ali ako vam je stalo do blogiranja sigurno ćete pronaći malo vremena za napisati dnevno dva teksta.

Ne čini se puno, ali nakon nekog vremena ćete osjetiti kako su vaše spisateljske vještine puno bolje nego što su bile.

Pronađite vrijeme i mjesto za pisanje

Svaka aktivnost koju želite dobro obaviti zahtjeva dobre uvjete, tako je i s pisanjem. Samo što ćete s pisanjem morati sami pronaći idealne uvjete u kojima ste najproduktivniji. Nekome odgovara jutro, nekome večer, a nekome podne.

Nekome je presudno da je mir oko njih dok pišu, a nekome ne smeta galama koja dolazi s ulice, naprotiv još više potiče njihovu kreativnost.

Idealni uvjeti za pisanje ovise od čovjeka do čovjeka, tako da ćete morati sami za sebe pronaći idealne uvjete.

Pronađite svoj proces pisanja

Kao i s uvjetima u kojima ćete pisati i proces kojim će nastajati tekstovi je isključivo individualan.

Na primjer: Netko će za kreiranje svake objave na blogu odrediti pola sata. Stoga ako želi napisati 3 teksta za svaki tekst će izdvojiti pola sata dok će se između svakog teksta odmarati 10 minuta. Ali će u tih pola sata intenzivno raditi na tekstu.

Proces stvaranja teksta vam može izgledati ovako:

- nekoliko minuta tražite temu o kojoj ćete pisati, ali svaka na koju pomislite čini vam se pogrešna

- ipak odabirete jednu temu koliko god se ona loša činila

- počinjete pisati imajući na umu broj riječi koji želite da tekst sadrži, recimo da želite da tekst ima 700 riječi

- dosegli ste limit od 700 riječi i znate da ste gotovi s tekstom, barem UGRUBO

- počinjete skenirati tekst, te pregledavate paragrafe, rečenice imajući na umu razumljivost i čitljivost teksta

- nakon toga se zabavljate gramatikom, te pokušavate svesti gramatičke greške na minimum

- kada ste sve ispolirali imate gotov tekst za objavu

- na kraju svega ćete možda imati dojam kako tekst ne valja i kako ga treba još doraditi, ali bez obzira na to trebate ga objaviti i pustiti svojoj publici da vam da ocjenu. Često to nezadovoljstvo dolazi iz razloga što ste u stvaranje teksta uronjeni od početka pa su vam sve greške još pred očima

Postavite si rok

Ako si ne postavite rok do kojeg tekstovi moraju biti gotovi nećete ništa napisati. "Posao koji se može obaviti bilo kada neće se nikada obaviti!" bar tako izreka kaže. Stoga si odredite vrijeme za pisanje, te si odredite rokove u kojima vaš blog mora biti osvježen.