Otkad smo pokrenuli edukativni projekt „Pucaj od posla!“, stiglo je puno vaših pitanja. Jedno od najčešćih se može svesti na slijedeće pitanje: „Kako mogu povećati prodaju usluga koje nudim na tržištu?“.
Možda bi bilo najbolje da vam jednostavno u današnjem tekstu na našem blogu prenesem jedan od mojih odgovora na to i slična pitanja.
Evo ga!

Poštovana gospođo X, hvala vam na pitanju. Moram priznati kako smo u zadnje vrijeme dobili više sličnih pitanja. Savjetovat ću vama ono što sam savjetovao i drugima. Prije nego što krenete razradu detaljnih prodajnih strategija i osmišljavanje složenih marketinških kampanja i različitih oblika oglašavanja, prvo provjerite jeste li učinili maksimum kod postojećih klijenata. Jer, ako krenete u „trpanje“ novog materijala u posudu koju sa druge strane niste „začepili“ (čitaj – iskoristili maksimum kod svakog postojećeg klijenta) onda će vam sav napor iscuriti na toj drugoj strani.
Ako na sva slijedeća pitanja možete odgovoriti sa „DA“, onda možemo razgovarati o novim modelima prodajnog poslovanja koji će vam donijeti nove klijente.

1. Imate li sustav generiranja preporuka kod postojećih klijenata? Ako vas vaši klijenti preporučuju na temelju osobne volje, a ne vašeg poticaja, onda vam se preporuke događaju slučajno i tu imate jako puno prostora za razvoj.

2. Imate li razrađen sustav dodatne prodaje za postojeće klijente? Radi se o metodičnoj i redovitoj ponudi dodatnih usluga vašim postojećim klijentima koji sustavno koristite, kojem podučavate i uvježbavate sebe i svoje djelatnike i koji prati sustav nagrađivanja za postignute rezultate. Ako nemate, vjerujte mi, propuštate velik dio moguće zarade.

3. Imate li sustav redovite komunikacije sa postojećim klijentima i kad oni nisu sa vama? To je naime trenutak kad su vaši klijenti najranjiviji kad je u pitanju „neprijateljsko preuzimanje“ tj. kada vam vaša direktna ili indirektna konkurencija pokušava preoteti vašeg klijenta ili njegov novac. Čemu dovoditi nove klijente ako ne znate komunicirati sa starim? Ako nemate profil na društvenim mrežama, ako ne šaljete newslettere ili ako nemate neki drugi vid komunikacije, onda prve ustoličite navedene kanale pa tek onda krenite u „lov“ na nove klijente.

Nemojte se ljutiti na mene, ali iskustvo mi govori da niste na sva tri pitanja odgovorili sa „DA“. Stoga krenite na posao i uvedite elemente koji nedostaju u vaše poslovanje. Nakon toga ćemo porazgovarati o tome kako privući nove klijente…“

Jeste li VI skupili tri pozitivna odgovora?