U IT poslu sam od 1999. godine. Specijalizirao sam se za: izradu Internet informacijskih sistema (IIS) i sajtova; korporativno upravljanje društvenim mrežama; mrežni uticaj i analitiku društvenih mreža; Internet marketing (naročito E-Mail marketing); Internet poduzetništvo; implementaciju naprednih cloud Internet servisa (Google servisi - mail, kalendar i Drive, Asana, Smarty CRM i drugi sistemi neophodni u poslovanju); upravljanje projektima i timovima; formiranje Internet prodajnih timova; edukaciju klijenata i transformaciju poslovanja na Internetu; uvođenje svih IT procedura u poslovanju i prelazak na mobilno upravljanje (smart telefoni i tableti).

Karijeru sam započeo u Zavodu za informatiku, kao team leader u odjelu za razvoj Oracle aplikacija; nakon toga sam bio tehnički direktor u ISP sistemu; 2004. godine pokrećem entitet Nesk WebArt, unutar kojega sam radio na mnogim projektima u regiji i svijetu (privredni sajtovi, namjenske web aplikacije, općinski sistemi, svjetsko prvenstvo (Bowling 2008), Telekom sajtovi u preko 20 afričkih zemalja i mnogi drugi web projekti). Predavačko iskustvo sam stekao kroz izvođenje IT edukacija u PK Beograda, kao i u drugim regionalnim komorama i kompanijama, na Ekonomskom fakultetu, Singidunum-u, DR Gilbert centru i posebno navodim Mokrogorsku školu menadžmenta, od koje sam dobio Zahvalnicu za tehnološke inovacije, koje sam implementirao kao CTO. Izvršni menadžer sam u Udruženju e-Razvoj.

PRISTUP SA KLIJENTIMA
Moje poslovne aktivnosti se sastoje od 4 glavna koraka, pri čemu je peti korak u kafani na ručku, nakon dobro obavljenog posla :)


Nakon upoznavanja sa klijentom, ako su se stekli uvjeti za poslovnu suradnju (ako ima 'kemije'), detaljno se upoznajem sa poslovnim entitetom, predstavljam plan djelovanja, postavljam novi sajt, implementiram Internet servise i prilagođavam ih prema potrebama klijenta, definiram IT procedure, educiram klijenta i njegove stručne službe, te nakon toga zajedno radimo na sistemima i vršimo korekcije u periodu eksploatacije sistema.

I ONDA SAM PRONAŠAO ČAROBNU FORMULU
Odlučio sam se posvetiti samo jednom klijentu i to trajno. Jedan klijent, ali takav klijent za kojeg ću sve uraditi da ostavim srce na terenu u poslovnoj igri, koja je puno više od igre - vrhunac moje karijere i moj životni put.

Jedan klijent gdje mogu implementirati sve što sam godinama učio i gdje za to postoji puno razumijevanje. Jedan klijent koji je u potpunosti osigurao pozitivno okruženje, idealne uvjete za rad, klijent koji mi je osigurao sreću i ravnotežu. Klijent od kojeg svaki dan učim, klijent koji mi je postao mentor. Jedan klijent koji mi je omogućio potpuno razumijevanje i prihvaćanje svih inicijativa. Jedan klijent koji puno više daje meni, koliko god se ja trudio dati više.

U pitanju je poliklinika Badawi i direktorica Dr Marija Badawi - prva privatna poliklinika u Vojvodini.

Koliko god ovo čudno zvučalo, najveće dostignuće u mojoj karijeri je upravo sadašnji trenutak - jedan klijent, sa potpunom pažnjom.

Ovo je moje formula uspjeha, fokusirati se na jednog klijenta i dati sve od sebe.

To ne znači da sam zatvoren za nove ideje i da sam prestao sa učenjem i napredovanjem - naprotiv! To znači da sam svu pažnju posvetio jednom klijentu, a mlađim kolegama pružio prostor za rad sa drugim klijentima i izgradnju svog integriteta Internet profesionalaca, pri čemu sam im na raspolaganju kad god je potrebno.

Zahvalan sam na tome.

Nebojša Skenderović