Ne morate biti majstor od zanata da biste bili uspješni!

Ne morate biti majstor od zanata da biste bili uspješni!

Mora li čovjek biti “majstor od zanata” i vrhunski stručnjak/inja u poslu da bi uspio u poslovanju? Ja mislim da ne mora i reći ću vam zašto…

Prošli tjedan sam opet imao priliku razgovarati sa još jednim uspješnim poduzetničkim parom. Ono što njihovu priču čini interesantnom je činjenica da se radi o ljudima koji nisu školovani, nisu majstori od zanata i stručnjaci u pružanju usluga koje prodaju, a istovremeno im prodaja njihovih usluga ide jako dobro(a oni žele još bolje).

Takve ljude redovito upoznajem širom Hrvatske i jako mi je drago kad takvi ljudi uđu u moj život jer mi upravo oni pružaju dokaz kako struka nije ključni preduvjet za uspjeh u poslu, a ponekad može biti i prepreka. O čemu se radi, pitaju se sad vrhunski stručnjaci među vama i kako je to moguće?

Ovaj fenomen sam već opisao u knjizi “Pucaj od posla!” i to na primjeru frizerske industrije. Većina vlasnika frizerskih salona su i sami frizeri. Kad krenu u samostalno poslovanje, oni rade u tom poslovanju jer moraju pružati i frizerske usluge (uz sve druge stvari koje obavljaju). To je jedan način ulaska u biznis. Drugi  način, rjeđi, ali veoma edukativan za strastvenog promatrača i poslovnog voajera poput mene, je situacija u kojem netko tko nije frizer po zanimanju otvara frizerski salon. On ili ona ne zna niti kako držati škare u rukama, a kamoli nekome napraviti frizuru. Ta osoba, za razliku od osobe-frizera po struci, ne može raditi u poslovanju već mora odmah početi raditi “na” poslovanju na način da to poslovanje čim prije samostalno funkcionira. To znači uvesti kvalitetan sustav upravljanja i nadzora rada zaposlenih frizerki i frizera kao i čitavog funkcioniranja salona. To znači pristupiti vođenju salona kao menadžer-vlasnik, a ne kao frizer-djelatnik.

Znate što? Takvi “frizeri”, u pravilu, puno bolje i, što je važnije, lakše funkcioniraju nego klasični frizeri. Takvi poduzetnici izbjegavaju čitav niz “zamki” sa kojima se susreću poduzetnici koji su stručni u pružanju usluga. Dok poduzetnik - stručnjak muči muku kako se odvojiti od usluge i prestati funkcionirati kao čovjek - tvrtka, poduzetnici - ne stručnjaci tih problema  nemaju i od početka stvaraju samostalnu tvrtku temeljenu na principima uspješnog menadžmenta, a ne po principu “ja sam metla za sve”.

Poduzetnici - stručnjaci mogu jako puno naučiti od poduzetnika - nestručnjaka, iako im je to nekad teško priznati. Naučite od njih kako čim prije početi raditi na poslovanju, a čim prije izaći iz poslovanja, ili barem iz nekih njegovih segmenata gdje stvarno nije potrebno da budete prisutni. Naučite od njih kako izgraditi neovisno poslovanje koje neće dobiti “upalu pluća” kad vi kao vlasnik-menadžer-djelatnik dobijete “prehladu”. 

U konačnici, naučite od njih kako pristupiti poslovanju kao nečemu što ne smije vječno biti povezano pupčanom vrpcom za vas kao novorođenče za “majku”.

Naravno, za pružanje kvalitetne usluge neophodno je biti stručan. Međutim, mi poduzetnici moramo shvatiti da nije najvažnije da upravo mi budemo uvijek najstručniji ili uopće stručni za pružanje usluge koju prodajemo. Za budućnost našeg poslovanja je puno važnije da smo stručni u vođenju poslovanja, a to uključuje puno više od  rukovanja škarama, kistom, kalkulatorom, francuskim ključem, brus papirom ili aparatom za kavu.

To su poduzetnici sa početka teksta shvatili. A vi…?