Najgore je kočiti svoj uspjeh!

Najgore je kočiti svoj uspjeh!

Ulazak u poduzetničke vode događa se planski, ali se željeni uspjeh često ne planira. Misli se da je dovoljno raditi nešto i da će tako uspjeh doći.

Ne planiranjem puta za napredak svog poslovanja je planiranje puta do propasti.

Naša lijenost kod planiranja sprječava nas u postizanju trajnog uspjeha. Nemojte sebe i svoje poslovanje sprječavati u napredovanju i uspjehu.

Dobro osmislite strategiju

Donošenje strategije koja će diktirati na koji način ćete pristupiti svom poslu je od neupitne važnosti. Ono što je još važnije jeste držati se osmišljene strategije.

Ukoliko dobro osmislimo strategiju te se disciplinirano držimo nje ona će nas spriječiti u donošenju štetnih odluka na primjer: neplanirani, a nepotrebni troškovi, neplanirano uvođenje novih usluga (samo zato što možete ponuditi novu uslugu ne znači da će odgovarati s trenutnom strategijom).

Držanjem strategije će nam pomoći u trenutcima kada nam samopouzdanje nije na razini ili je previsoko ili prenisko. Kod previsokog će nam pomoći da se saberemo i ne donosimo glupe odluke u zanosu, a kod preniskog će nas natjerati da odradimo ono što smo zacrtali.

Istražite koji su to alati koji će vam pomoći u efikasnom i efektivnom djelovanju

Tržište i tehnologije se neprestano mijenjaju. Trenutno se malo intenzitet tih promjena smanjio, no svejedno uvijek treba gledati na koje načine si možemo pomoći u svakodnevnom poslovanju. Odlično je biti informiran o tehnološkim rješenjima koji će vam biti od koristi.

Ne važno je li to neki računalni software ili neki uređaj koji će vam pomoći kod pružanja vaših usluga.

Isto tako budite informirani o trendovima među vašim kupcima. Kako donose odluke? Što trenutno traže? Što žele da im vi pružite? U tome vam mogu pomoći razni webinari, seminari i radionice.

Komunicirajte, surađujte

Svatko tko je u doticaju s vašim poslovanjem važan je za vas, od poslovnih partnera do klijenata. Isto tako komunicirajte sa svojim djelatnicima poslušajte što oni imaju za reći i imajte to u vidu.

- omogućite i drugima da podijele s vama svoja mišljenja i ideje

- svojim djelatnicima jasno recite koji su vaši ciljevi i očekivanja

- kad djelatnici odrađuju svoj posao na kvalitetan način dajte im to do znanja

- omogućite djelatnicima da iskažu svoje nezadovoljstvo, možda je opravdano

Nemojte biti egoisti

Istina je da se kao poduzetnik sami morate boriti za sve, ali kad vam netko ponudi dobar savjet ili je u nečemu bolji od vas nemojte dopustiti da ego prevlada. Dobre savjete uzmite u obzir i učite od boljih i iskusnijih, nije potrebno prolaziti trnovit put ako ga je već netko prošao i još želi reći kako je to učinio.