Sigurno ste već pročitali na stranici "Pucaj od posla!" izreku "Nije dovoljno znati, važno je i znati prodati!" i zaista je tako, no prodati nije lako. Kako bismo vam olakšali put do prodaje vaših usluga u današnjem blog tekstu dajemo vam sljedeće vrijedne savjete koji će vam pomoći u poboljšanju prodaje:


Naučite shvatiti potrebe kupca

Izraz "Shvatite potrebe kupca" je zaista postao već klišej u svijetu prodaje, a svim onima koji su čitali prodajne blogove taj isti izraz je počeo izlaziti na uši.

Shvatiti potrebe kupca je zaista potreban korak u prodaji bilo čega, a pogotovo u prodaji usluga te taj izraz nije samo puka fraza. To je jedan od najvažnijih koraka u prodaji, jer bez njega nećete znati niti što , ali niti kako prodati. Shvaćanje potreba kupaca odvija se i prije nego što potencijalni klijent dođe do vas, a u trenutku kad je kupac pred vama, kroz smišljen i ciljani razgovor ćete saznati što je točno vašem potencijalnom kupcu potrebno. 

Morate saznati, ne samo koja je usluga vašem klijentu potrebna, nego i u kojoj mjeri, u kojem ambijentu i na koji način ju želi primiti...

Jednostavnije rečeno "Ne želite samo prodati uslugu, želite klijentu prodati iskustvo".

Naučite izgraditi povjerenje

Povjerenje kupaca gradi se daleko prije nego li on/ona kroči u vaš prostor. Trenutak, kad se kupci nalaze pred vama je izvrsna prilika da zapečatite dojam osobe od povjerenja. Povjerenje gradite kroz vaš online i offline nastup, a za oba vida nastupa vrijede sljedeće stvari:

- budite iskreni

- ne prodajte nešto što kupcima nije potrebno

- nadmašite očekivanja

- ako pogriješite ispričajte se

- održite obećanja


Naučite razgovarati s kupcima

Razgovarati s kupcima ne znači prezentirati uslugu čim kupac pokaže interes za neku uslugu. Takav pristup će kupca ubiti u pojam i odbiti ga.

Sa svojim kupcima razgovarajte na način savjetnika. Prvo slušajte, pitajte pa onda opet slušajte te ponekad nešto sugerirajte. Na ovaj način klijent će zapravo prodati sebi, vi ćete mu samo pomoći da sam sebi rasvijetli što točno želi.


Pokažite stručnost

Ljudi vole kupovati od osoba za koje misle da znaju o čemu pričaju, jednostavnije rečeno, vole kupovati od stručnjaka jer su sigurni da će za svoj novac dobiti ono što zaslužuju i što im treba. Poziciju stručnjaka počnite graditi online preko web stranica, blogova i društvenih mreža, ali i offline kroz svoj prodajni nastup.


Naučite obaviti kvalitetan poziv

Obavljanje telefonskih poziva je rijetko draga zadaća, ali kad-tad će vam biti potrebno obaviti poneki poziv prema svojim stalnim i potencijalnim klijentima i zato je važno naučiti kako obaviti kvalitetan poziv koji će vam donijeti rezultate. Nemojte samo zvati "na hladno", pripremite se, odredite cilj poziva i odradite kvalitetan poziv koji neće biti iritantan vašim potencijalnim klijentima.

I zapamtite: za "uslugaše", cilj telefonskog poziva nije prodaja, nego informiranje klijenata, dobivanje povratnih informacija te organiziranje sastanaka.


Napravite svoj prodajni lijevak

Prodajni lijevak, nešto što svaki profesionalni prodavač ima, ali i nešto što biste i vi trebali imati u svom poslovanju. S prodajnim lijevkom znat ćete kada, kako i u kojem trenutku doći do novih kupaca te kada prodati postojećim kupcima.

Prodajni lijevak je nešto što svako uslužno poslovanje mora imati.


Neka vam tehnologija pomogne prodati usluge

Blagodat 21. stoljeća je tehnologija koja nas okružuje, koju koristimo svaki dan. Tehnologija nam omogućava da poboljšamo i povećamo prodaju naših usluga, a uz sve to, uz današnju tehnologiju mi mali poduzetnici za ne toliko velik novac možemo dobiti velike prodajne rezultate.

Tehnologija vam može pomoći:

  • kod marketinških aktivnosti i pretprodaji: društvene mreže, web stranice, newsletteri

  • pri razvoju odnosa s klijentima i praćenju prodajnog ciklusa – razni besplatni CRM alati poput Insightlya, Evernota, Google kalendara, Contactully-a

Nove tehnologije će vam mogu postati jedan od najvećih i najvažnijih saveznika i pomoćnika za razvoj prodaje u uslužnom poslovanju.