Napravite temeljitu inventuru vašeg uslužnog poslovanja

Napravite temeljitu inventuru vašeg uslužnog poslovanja

Jučer smo spomenuli mogućnost da, uslijed nedostataka kvalitetnog fokusa na prodajnog poslovanje, možda imate 14. prase u u ukupnom poslovanju, a to je upravo prodaja!

To se događa često jer mikro i mali poduzetnici “uslugaši” nemaju vremena za osmišljavanje uslijed  velikog broja ostalih obaveza koje im “kradu” vrijeme potrebno upravo za fokusiranje na razvoj prodaje.

Kako ćete naći vremena?

Učinit ćete sljedeće:

Sljedećih sedam dana, dva ili tri tjedna (zavisno od toga koliko su raznovrsne vaše radne aktivnosti i koliko se često ponavljaju tijekom nekog razdoblja) vodite detaljan radni dnevnik. Zabilježite sve aktivnosti koje ste obavili tijekom radnog dana vezano za poslovanje (i one koje vam oduzimaju vremena za poslovanje).

Kada ispred sebe imate detaljan radni dnevnik podijelite sve navedene aktivnosti na sljedeći način:

  • aktivnosti koje su hitne i važne i koje samo vi možete obaviti;
  • aktivnosti koje su hitne, ali nisu toliko važne da ih vi morate obaviti (budite iskreni prema sebi!);
  • aktivnosti koje nisu toliko hitne, niti toliko važne da biste ih vi morali obavljati (ponovno - budite iskreni prema sebi);
  • aktivnosti koje nisu toliko hitne, ali su veoma važne (tu se obično nađe i zadatak sustavnog promišljanja prodaje i ostale aktivnosti za koje znate da su važne, ali ih stalno odgađate)

Odlučite kako se riješiti svih aktivnosti koje spadaju u kategoriju “nevažno/nije hitno” čim prije! Odlučite kako se dugoročno riješiti svih aktivnosti u kategoriji “hitno/nije važno” i fokusirajte se na kategorije “hitno/važno” i “nije hitno/jako važno”. 

Tu se naime krije budućnost vašeg poslovanja - pa i uspjeh vaše prodaje usluga!

Niste sigurni koja radna aktivnost spada u koju kategoriju? Pošaljite mi vaš dnevnik rada i proći ćemo zajedno kroz njega!