Miki je bio skoro kao Superman

Miki je bio skoro kao Superman

Ne znam jeste li moja generacija (1977.) ali riskirat ću postavljajući slijedeće pitanje: Sjećate li se stripova koje smo kao djeca „gutali“ 80-tih godina? Jedan od njih je bio i „Kapetan Miki“ – strip o mladom rendžeru iz Nevade koji se borio protiv zla na divljem zapadu. Moram priznati, ovaj strip nije spadao u moje omiljene crtane zabave. Reći ću vam i zašto. Mladi junak Miki mi nije bio dovoljno realističan (za strip junaka he-he). On bi vam, naime, ispaljivanjem jednog metka znao pogoditi barem šest indijanaca ili razbojnika i to tako što bi metak prošao kroz trojicu a onda se odbio od zid ili stijenu i pogodio drugu trojicu…

Zašto vam sve ovo pričam (i davim sa strip junakom za kojeg vjerojatno nikad niste čuli)? Pa, možda je moguće u stripu sa jednim metkom pogoditi više ljudi istovremeno. Međutim, očekivati od samo jedne prodajne aktivnosti da vam u današnjem svijetu dovede nove klijente za vaše usluge ipak je potpuno nerealno!

Mnogi poduzetnici u uslužnim djelatnostima me na žalost podsjećaju na kapetana Mikija (danas bi se vjerojatno zvao Satnik Miki). Primjećuju pad prodaje ili shvaćaju da im treba više klijenata. Njihova plemenita namjera se potom brzo mijenja u pokušaj imitacije Mikijevog „zlatnog metka“. Objave oglas u novinama i očekuju čuda. Objave akciju na Facebook stranici (ako je imaju) i očekuju čuda. Pokušaju uvesti sustavnu dodatnu prodaju i odustanu nakon prvih odbijanja od strane klijenata.

„Zlatni metak“ u prodaji ne postoji. Ne postoji jedna aktivnost koja će biti dovoljna za privlačenje novog posla. U najbolju ruku, postoji redenik običnog prodajnog „streljiva“ kojeg ćete morati pomno posložiti, a zatim ciljano „ispaliti“ kako biste došli do novih klijenata.

Morat ćete kombinirati različite prodajne kanale i različite marketinške aktivnosti. Kombinirat ćete web stranicu i organizaciju eventa. Kombinirat ćete oglas u lokalnom tjedniku općine sa „1+1“ pogodnošću u određenom tjednu. Sve to ćete „zasladiti“ objavama na društvenim mrežama ili oglasom na Google-u… Vaše prodajno poslovanje mora biti kombinacija najboljih i odgovarajućih alata. Usporedimo taj koncept sa čačkalicama. Jednu čačkalicu je lako slomiti. 100 čačkalica od jednom je teže slomiti. U broju (i kvaliteti) leži spas!

Stoga - ili ćete kombinirati aktivnosti u vašoj prodaji ili ćete završiti kao kapetan Miki – kao puki primjer nerelane prodaje u kolumni nekog prodajnog trenera :)…