Najčešće greške u online marketingu!

Najčešće greške u online marketingu!

Internet marketing je glavna stvar danas što se tiče oglašavanja i promocije za male poduzetnike u uslužnim djelatnostima. Iz tog razloga mnogi poduzetnici se odlučuju krenuti u ovom smjeru jer su shvatili koliko je važno danas imati dobar marketing kojeg internet omogućuje.

No, uspjeh online marketinga ovisi o jako puno faktora. Prije svega je važno shvatiti što točno vaš brand/tvrtka/obrt predstavlja i koja je ciljana publika kojoj se želite obratiti. Nakon toga dolazi još mnogo drugih faktora koji utječu i koje morate pohvatati. Kad tek počnete s online marketingom naći ćete se u poziciji u kojoj je vrlo lako napraviti marketinšku grešku koja se kasnije skupo plaća.

Zato ćemo u današnjem tekstu ukazati na neke najčešće od njih kako biste ih mogli izbjeći:

Povođenje za trendovima

Iako su društvene mreže "IN" te iako se svako ozbiljnije poslovanje gradi nastup na nekoj od njih, ne znači da biste trebali skakati na svaku koja se pojavi. Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube, Instagram i Pinterest, samo su neke od nekolicine društvenih mreža koje postoje.

Ako poslujete isključivo u Hrvatskoj i regiji onda je vrlo važno analizirati koje su društvene mreže najkorisnije u ovom podneblju i prema njima treba pristupiti. Velika je greška slijepo pratiti svjetske trendove te tako početi koristiti, na primjer Twitter u poslovne svrhe, jer Twitter, ali i mnoge druge društvene mreže i nemaju veliku primjenu u prodaji usluga u našoj regiji.

Što se tiče društvenih mreža i dalje je najbolje koristiti one najzastupljenije, a to su Facebook, Youtube i Linkedin.

Za početak odaberite jednu društvenu mrežu i usredotočite sve svoje snage na nju.

Nedostatak mobilnosti

Ovo je nešto što ćete više razumjeti jednom kad započnete s online marketingom. S obzirom na to da unazad dvije godine pristup Internetu putem mobilnih uređaja daleko premašuje pristup internetu sa stolnog računala, potrebno je sve kanale, prije svega web stranicu, prilagoditi ovim medijima.

Nedostatak sadržaja

Jedan od obilježja današnjeg online marketinga jest to da je on uglavnom zasnovan na dijeljenju kvalitetnog sadržaja potencijalnim klijentima. Dobro razmislite kakav sadržaj želite pružati klijentima ( blog, video, korisne podatke ili nešto drugo što će biti korisno za vaše klijente) i isplanirajte na koji način ćete ga dijeliti

Iako se puno toga može postići samim oglašavanjem i tako možete privući dosta potencijalnih klijenata. Bez kvalitetnog i interesantnog sadržaja te iste klijente nećete uspjeti zadržati.

Nedostatak kvalitetne web stranice i bloga

Online marketing bez kvalitetne web stranice i nema prevelikog smisla. Cilj korištenja određenih online kanala, na primjer društvenih mreža, jest privlačenje klijenata na vašu adresu, odnosno na vašu web stranicu. Vaša web stranica je referentna točka za potencijalne klijente. Na njoj vas potencijalni klijenti upoznaju te se u isto vrijeme i informiraju o vama i vašim uslugama.

Opet, kvalitetna stranica bez bloga je isto mana. Morate imati neki centar putem kojeg ćete objavljivati sadržaj koji će informirati i zainteresirati vaše potencijalne klijente. Blog bi od vaše stranice mogao napraviti mjesto na koje će klijenti dolaziti da bi se informirali.

Nedostatak plana

Kao i sve ostalo u vašem poslovanju i online marketing zahtijeva dobro planiranje. Svaka vaša aktivnost mora biti planirana u skladu s budžetom koji posjedujete. Morate znati u što točno želite uložiti teško stečene novce inače će vam se dogoditi da vam online kampanja pojede novce, a s njima i dobre rezultate.