Na koji način zadržati najbolje djelatnike

Na koji način zadržati najbolje djelatnike

Čest problem na koji nailaze poduzetnici i poduzetnice u uslužnim djelatnostima koji zapošljavaju jednog i više djelatnika jest taj što im je, kao prvo teško pronaći kvalitetne djelatnike, a kao drugo još ih je teže dugoročno zadržati.

Čak i kad uspiju pronaći djelatnike s čijim su radom i odnosom prema poslu zadovoljni svjesni su da ti isti djelatnici jednog dana mogu, nakon što pokupe znanje, otići dalje svojim putem. I tako ako jedan djelatnik/ca ode, poduzetnici su opet u problemima, odnosno, opet otvaraju naporni ciklus potrage za kvalitetnim djelatnicima.


Kako bismo uspjeli zadržati djelatnike što duže moramo se svim snagama potruditi i učiniti sve što možemo kako bismo uspjeli zadobiti povjerenje i odanost naših djelatnika. Bio to jedan ili sto djelatnika, moramo nastojati izgraditi takvo radno okruženje u kojemu će naši djelatnici biti zadovoljni te tako,nadamo se, neće imati potrebu tražiti drugo radno mjesto.


Evo nekoliko načina na koji možemo početi graditi pozitivno radno okruženje:


Neka djelatnici budu na prvom mjestu

Kako kaže Richard Branson: "Pobrinite se za vaše klijente, onda će se oni pobriniti za vaše klijente." Vaši djelatnici vam moraju biti na prvom mjestu, odnosno, potrebno je ponašati se prema djelatnicima kao prema ljudima, a ne kao prema još samo jednoj kariki u lancu ili kao prema nekome koga "plaćate da obavlja svoj posao".

Osim što se moramo potruditi da kvalitetnim djelatnicima omogućimo plaću kakvu im možemo dati i kakvu zaslužuju, moramo se potruditi gledati na naše djelatnike u prvom redu kao na osobe, a onda kao na djelatnike koji obavljaju svoj posao.

Ako naši djelatnici budu vidjeli da se njihov radi i trud cijeni imat će još više želje da svoje poslove obave na još bolji.


Jačajte komunikaciju s vašim djelatnicima

Loša komunikacija je jedan od najčešćih problema bilo da se radi o mali ili velikim tvrtkama. Ponekad je teško prenijeti našu viziju i želju na naše zaposlenike, no bez obzira na poteškoće, moramo se potruditi jačati i poboljšavati komunikaciju u našem poslovanju.

U prvom redu moramo znati jasno iskomunicirati, odnosno jasno prenijeti naša želje i očekivanja. Našim djelatnicima mora biti kristalno jasno što se od njih očekuje i koji su njihovi zadaci. Što su, našim djelatnicima, jasnija naša očekivanja to će oni lakše raditi.

Isto tako, potrebno je pokazati djelatnicima da i oni imaju pravo glasa potičući suradnju unutar našeg poslovanja. Redovitim organiziranjem sastanaka djelatnika ili timova potičite razgovor i razmjenu ideja te se potrudite doći do konstruktivnih rješenja.


Prepustite djelatnicima neke odgovornosti u potpunosti

Jedan od najboljih načina na koji možete pokazati djelatnicima da ih cijenite jest da im prepustite odgovornosti za određene zadatke i to u potpunosti. Naravno, nama kao poduzetnicima je to često teško jer mislimo da jedino sami možemo najbolje obaviti određene stvari, ali često nije tako. 

Iskažite povjerenje vašim djelatnicima tako što ćete im u potpunosti prepustiti određene odgovornosti te im se pritom nećete miješati u ono što ste im prepustili. Povjerenje koje osjete naši djelatnici bit će samo još jedna stvar koja će ih potaknuti da još bolje rade.


Pohvalite i nagradite kad treba

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih djelatnici odlaze iz tvrtki, čak i kad su zadovoljni visinom plaće jest odnos u kojem se njihov dobar rad ne priznaje, te ih se za dobar rad ne nagrađuje, a ako učine nešto loše tada se to žurno kažnjava.

Jednostavan način na koji ovo možete suzbiti jeste da redovito pokažete odobravanje i zahvalnost za dobar posao koji su vaši djelatnici učinili. Ovo je posebno važno kod zadataka i poslova koji su posebno teški ili kompleksni. Pohvalite vaše djelatnike i nagradite ih koliko vam mogućnosti dopuštaju. S druge strane ako učine nešto što i nije baš kako bi trebalo biti ukažite na greške, ne zato da biste pokudili djelatnike nego da bi se ukazalo na ono što ubuduće treba izbjegavati.


Ulažite u razvoj vaših djelatnika i njihovu edukaciju

Ulaganje u djelatnike, predstavlja određeni rizik za poslodavce jer uvijek postoji ono: "ali što ako ode..." No, mi se ne bismo trebali baviti takvim mislima, nego bi trebali omogućiti našim djelatnicima da sustavno razvijaju znanja i vještine koje će im pomoći kako bi još kvalitetnije radili te kako bi bili zadovoljniji.

Vaše djelatnike možete educirati na različite načine, ovisno o specifičnostima vašeg poslovanja. Tako im možete omogućiti pristup vašoj poslovnoj literaturi, redovito ih podučavati novim vještinama na licu mjesta, omogućavati im odlaske na razne stručne seminare...


Najbolje djelatnike možemo zadržati onda kada gradimo kulturu unutar našeg poslovanja u kojoj su oni dostatno plaćeni, nagrađivani, ali prije svega u kojoj se prema njima odnosimo kao prema ljudskim bićima, te priznajemo njihov naporan i predan rad. Za prvi dio smo možda ograničeni budžetom, ali za drugi dio nam ne trebaju milijuni, nego samo dobra volja i želja.