Muke ti ježeve!

Muke ti ježeve!

"Muke ti ježeve! Opet mi je došao novi djelatnik/ica“.

Ovako se otprilike možda mogu opisati i vaši osjećaji u trenutku kad ste (opet) zaposlili (još) jednu osobu vašem timu.


Odlazak i dolazak djelatnika su normalna pojava i proces. Iako normalni, nisu nimalo jednostavni i lagani. Svaki put kad neki djelatnik ode ili kad se pojavi potreba za zapošljavanjem novih ljudi, te ljude je potrebno uvesti, educirati, pratiti i razvijati.

Ali, kad već morate“vaditi zub“, učinite to na što bezbolniji način.

Evo šest koraka kako ćete uspješno uvesti novog djelatnika u rad:

1. Definirajte opise radnih mjesta. Bez obzira imali jednog ili 10 djelatnika, jasno opisano radno mjesto zajedno sa svim zadacima i odgovornostima je nezaobilazan alat u uvođenju ljudi u rad.

2. Definirajte prodajne i operativne procedure. Kroz pisane procedure opisujete kako se točno radi i što u vašem poslovanju. Kad novi djelatnik pročita vaše procedure, ne bi više smio imati pitanja kako se pruža određena usluga, dočekuje klijent ili kupac ili druga pitanja o bilo kojem drugom dijelu njegovog rada.

3. Dogovorite s novim djelatnikom „kontrolne točke“. Kontrolne točke su vremenski određeni termini do kojih djelatnik mora savladati određen dio svog posla te usvojiti zadane procedure te preuzeti određene dijelove opisa radnog mjesta.

4. Uparite novog djelatnika sa starim djelatnikom. Starijem i iskusnijem djelatniku zadajte zadatak mentoriranja novog djelatnika. Često vi ne možete biti stalno uz novog djelatnika pa stoga to čini netko drugi. Nagradite starijeg djelatnika za njegovo ulaganje vremena u novog kolegu/kolegicu! Uvedite i njemu kontrolne točke po kojima ćete pratiti razvoj novog člana tima.

5. Nagradite svaki napredak, ali i dobar „pokušaj“. Pratite razvoj novog djelatnika. Kad primijetite konkretan i pozitivan napredak i razvoj u njegovom radu, dajte mu to do znanja i nagradite ga adekvatno. Nagrada ne mora uvijek biti financijska. Već i vaša detaljna i pozitivna povratna informacija može poslužiti kao nagrada. Nagradite i „dobar pokušaj“, tj. pokušaj djelatnika koji možda nije bio toliko uspješan, ali otkriva iskrenu i jaku želju za poboljšanjem.

6. Spremajte zamjenu. Iako zvuči kontradiktorno, čim ste zaposlili novog djelatnika, gledajte kako naći novog djelatnika. Vaš zadatak kao poslodavca i vlasnika tvrtke/obrta je stalno pratiti stanje na „klupi za rezerve“ te uvijek imati kvalitetne „zamjenske igrače“ ako se nešto dogodi na terenu i netko od trenutnih „igrača“ mora napustiti igru.


Muke ti ježeve – pa potraga za dobrim ljudima nikad ne prestaje!