Mnogi čitatelji našeg bloga su bili ili će biti u prilici da stoje pred određenom publikom (postojeći ili budući klijenti, partneri, poznanici…) sa ciljem predstavljanja njihove ponude, projekta, poslovne ideje ili sl.

Uz ove trenutke se obično vežu dva osjećaja:

1. Iznenadna potreba za posjetom toaletu uz poduže zadržavanje…

2. Paničan strah od sramoćenja koje će nas pratiti do groba…

S obzirom da sam u zadnjih 10 godina u više od 1000 puta nastupao pred publikom u različitim situacijama (edukativnim, prodajnim, prezentacijskim), osjećam se pozvanim da vam pomognem. Barem oko drugog osjećaja kojeg smo ranije spomenuli. Onda ćemo riješiti i problem prvog osjećaja.

Dakle, eto mojih savjeta – kratko i jasno:

1. Priprema - 80% uspjeha javnog nastupa leži u pripremi, 15% leži u uvježbavanju, a samo 5% je vezano za sadržaj! Dobro pripremite svoju prezentaciju i držite se ključnog pravila: pričaj o onom što publika želi čuti, ne o onom što im želiš reći. Pričaj o koristima za njih, ne o vlastitoj ponudi.

2. Pitanje „blokade“ mozga - Oni koji su prošli moj trening „Vještine prodajnog nastupa pred publikom“ u sklopu Bićanić Consultinga znaju na što mislim. Doći će trenutak tijekom vašeg nastupa pred publikom - to vam garantiram - u kojem ćete „zablokirati“ (to se meni događalo x puta) i nećete znati što dalje reći. Nije strašno, a znate zašto? Niti publika ne zna što ste mislili reći, pa što god rekli slijedeće, njima će biti dobro (samo se nemojte ispričavati na „blokadi“ – to je definitivno „pucanj u vlastito stopalo“). Ovo je najjednostavniji način kako se riješiti straha od „blokade“ mozga.

3. Pričajte sa publikom, umjesto da im pričate – Ljudska pažnja je izuzetno „kvarljiva“ roba. Sad je imate, u drugom trenutku je nemate. Najbolji način da zadržite pažnju publike jest da pričate sa njima. Postavljajte im pitanja, koristite šutnju za poticanje komunikacije, započnite diskusiju. Publika je „živo“ tijelo, a ne ulje na platnu!

Moj zadnji savjet? Ako uskoro imate nastup pred publikom – javite mi se i drage volje ću vam pomoći oko pripreme!

Jedna ste od onih osoba koja neprekidno ulaže u svoje prodajno znanje?

Prijavite se na naš tjedni edukativni newsletter na www.pucajodposla.eu i preuzmite prvih 88 stranica knjige "Pucaj od posla!".