Meni ne trebaju marketing i prodaja

Meni ne trebaju marketing i prodaja

Interesantna je ta odbojnost prema marketingu i prodaji među poduzetnicima i poduzetnicama u uslužnim djelatnostima. Ne znam koji je točno razlog, možda nedostatak znanja ili totalno kriva iskustva i percepcije spram ta dva pojma.

Još mogu shvatiti ako neko misli da mu ne treba Internet marketing, jer ima onih kojima stvarno ne treba, ali pomisliti da im nikako ne treba prodaja, odnosno prodajne vještine. To mi je vrlo interesantno.

Tako se u jednoj tvrtki nedavno odigrao jedan vrlo interesantan dijalog na tu temu, između zaposlenika i vlasnika tvrtke. Inače tvrtka i ne koristi baš digitalni marketing, još uvijek su u offlineu, ali zbog specifičnog poslovanja, i gledajući poslovne rezultate on im još i nije prijeko potreban. Glavni kanal proaktivne akvizicije novih klijenata im je old school prodaja.


Uglavnom dijalog se nekako ovako odvijao:

Vlasnika i inače jedinog prodajnog operativca tvrtke, jedan djelatnik je zaskočio s pitanjem, na koje mu je vlasnik vrlo lijepo odgovorio.

Djelatnik: ... zašto stalno letiš okolo, bez veze si stalno van ureda!

Vlasnik: "Kako to misliš? Pa kako ti misliš da dobivamo sve ove poslove koje dobivamo?"

Djelatnik: "Pa otvorio si tvrtku, kad ljudima nešto treba oni te nađu i na zovu."

Vlasnik: "Oh sjajno, pa kako se ja tog poslovnog modela nisam sjetio. Morat ću početi grijati stolicu u uredu! Aj ti meni reci, pošto si ti stalno u uredu, kad je zadnji put zazvonio telefon i kad je netko pitao da radimo za njih?

Djelatnik: "Pa, dobro, nikad."

Vlasnik: "Heh, je l' vidiš zašto sam stalno vani!"

Ovaj poduzetnik iako ne koristi digitalni marketing i generalno nije previše angažirao ostale marketinške kanale, ipak zna da njegovi prodajni kanali moraju biti u pogonu 200% ako želi dugoročno imati stabilne rezultate i konstantan priljev novih klijenata. Takav poduzetnik nema odbojnost prema prodaji jer zna da on prije svega mora prodavati vlastite usluge kako bi ih mogao vršiti.

Iako nema odbojnost prema marketingu, on iz nekog razloga još nije pronašao dobar motiv za investiranje u kvalitetan marketing. Iskreno se nadam se da će pokrenuti nekakav marketing pa da i taj telefon više zazvoni.

Djelatnik iz ove priče se ponaša kao druga vrsta poduzetnika kojoj ne treba ni marketing ni prodaja, ali očito ni stabilno poslovanje. Takav djelatnik, odnosno poduzetnik misli da su to sve đavolji alati koji pravom poduzetniku "uslugašu" ne trebaju. Vode se idejom, da ako si dobar, ljudi će sami tražiti i moliti za tvoju milost. To možda, ako si Richard Branson, pa ni tada. Takvi poduzetnici su na milost i nemilost vremenskih i tržišnih prilika i neprilika i na milost prevrtljivog uma klijenta.

E sad kakav stav prema prodaji i marketingu biste trebali imati vi, to odlučite sami. Da li je bolje imati stav kao poduzetnik iz ovog dijaloga ili kao njegov djelatnik? Vama na odluku prepuštam.