Većina poduzeća ima lošu marketinšku strategiju kada je riječ o Youtube-u, to se može vidjeti po broju ljudi koji prate njihov kanal i po niskoj razini gledanosti video sadržaja koji oni nude. Za razliku od drugih društvenih mreža kod Youtube-a je teže shvatiti što je potrebno za dobru marketinšku strategiju te što je potrebno za primjenu iste. Kako bi shvatili što je potrebno za izvedbu dobre strategije pogledajmo prvo koje su zajedničke karakteristike loše marketinške strategije:

- kanal sadrži nekolicinu videa različite tematike koji se objavljuju bez nekog posebnog cilja i razrađene taktike

- video sadržaje koji vas nikako ne mogu privući jer ne samo što su loše kvalitete i produkcije nego su i nezanimljivi

- kanal ima slabu posjećenost, gledanost, te mali broj pratitelja

- gotovo nitko ne komentira niti kanal niti videa, što znači da nitko ne obraća pozornost na i nikoga nije briga

Zanimljivo je to da loš Youtube marketing najčešće vezujemo uz velika poduzeća, dok mali poduzetnici većinom imaju dobar i kreativan marketing plan. Po nekoj logici velika poduzeća imaju više novaca koji mogu uložiti, pa bi samim time trebali biti bolji, netko bi rekao. Ali ovdje novac ne igra presudnu ulogu, nego kreiranje kvalitetnog i kreativnog marketinškog plana i njegovo provođenje. Dakle ključ je u kreativnosti i želji za pružanjem prije svega kvalitetnog i zanimljivog video sadržaja na svom kanalu/profilu.

No osim kreativnosti, i želje za pružanjem kvalitetnog video sadržaja postoje i neki drugi čimbenici zbog kojih je lakše malom poduzetniku napraviti dobru marketinšku strategiju i kvalitetne sadržaje.

Neki od tih čimbenika su:

Učenje većom brzinom

- ako radite sami ili u maloj grupi svoja kreativna rješenja možete brzo primijeniti, te odmah vidjeti rezultat, a samim time i brže unaprijediti ili odbaciti ono što treba. Kod velikih poduzeća sve to ide puno sporije iz razloga što da bi neka ideja došla do realizacije treba proći puno ruku i procedura. Samim time i povratna informacija o kvalitete iste ideje dolazi sporije i tako se cijeli proces učenja usporava.

Uži krug ciljane publike

- ako ste mali poduzetnik vjerojatno nudite i mali raspon usluga, samim time uži je krug publike i tematika kojom se trebate baviti pri kreiranju sadržaja. Kod velikih tvrtki to je teže jer najčešće nude veliki raspon usluga/proizvoda te moraju prema tome ciljati na raznovrsniju publiku, a samim time i stvarati sadržaje različite tematike

Lakše poduzimanje riskantnih poteza

- ovo je čimbenik u kojem novac igra ulogu, jer ukoliko mali poduzetnik testira nedovoljno provjeren plan ukoliko se on ne pokaže dobar ne gubi ništa drastično osim nešto utrošenog vremena i truda. Dok je kod velikih poduzeća drugačija priča, u marketing se ulažu ogromna sredstva pa su u slučaju neuspjeha i gubitci veliki.

Dakle kao mali poduzetnik ili obrtnik imate prednost pred velikim kompanijama i poduzećima što se Youtube-a tiče. Novac ne igra presudnu ulogu, nego vaša kreativnost i volja stoga ne vidim razlog da se upustite u marketing na Youtube-u koji vam može poboljšati poslovanje. Kako biste mogli napraviti kvalitetnu marketinšku strategiju na Youtube-u treba shvatiti prvo sljedeće.

Na Youtube-u postoje tri aspekta koja morate uzeti obzir:

Video hosting - vaš kanal na Youtubeu vam služi kao platforma putem koje će te nuditi

video sadržaje

Društvena mreža - služi vam kao platforma putem koje će te komunicirati te se lakše

približiti ciljanoj publici

Plaćeno oglašavanje- dakle možete plaćati oglase kako bi privukli gledatelje

Niti jedan od ova tri aspekta se ne smije zapostaviti, te se o svakom od njih treba voditi računa. Najčešće se korisnik Youtube kanala bilo da je to velika ili mala kompanija koristi njime kako bi objavljivale videa promotivnog sadržaja dok u isto vrijeme uopće ne troše vrijeme na socijalizaciju niti na novac u svrhu oglašavanju. Isto tako sustavno se ne stvaraju video sadržaji pa tako konkurencija koja ulaže više truda počne voditi glavnu riječ.

Možda najgore od svega je kada netko Youtube koristi isključivo radi čistog oglašavanja bez da stvara relevantan sadržaj, a o komunikaciji i da ne govorimo.