Mala škola prodaje u uslužnim djelatnostima - Pretprodaja 2.dio

Mala škola prodaje u uslužnim djelatnostima - Pretprodaja 2.dio

Prije tjedan dana započeli smo sa serijalom "Mala škola prodaje u uslužnim djelatnostima" te smo se za početak pozabavili pretprodajom koju smo podijelili u dva dijela. U prvom dijelu smo objasnili što je pretprodaja te smo spomenuli jedan dio pretprodajnih alata. U današnjem tekstu ćemo objasniti koje društvene mreže koristiti kao pretprodajne alate te ćemo spomenuti jednu važnu vještinu koju morate imati u vašem pretprodajnom arsenalu.


Najkorisnije društven mreže za poduzetnike u uslužnim djelatnostima su:

Facebook:

Najutjecajnija i najraširenija mreža na svijetu. Bez obzira sviđao se Facebook vama ili ne, on je "druga razina postojanja" pored ovog našeg svijeta te stoga ako želite dospjeti u nečiji fokus morate biti na ovoj društvenoj mreži.

Ova društvena mreža je idealna za gotovo sve "uslugaše", pogotovo za one koji se bave ugostiteljskim djelatnostima, wellnessom i bilo kojom drugom djelatnošću koja je interesantna širokom broju ljudi.

Treba naglasiti kako je ova društvena mreža manje korisna "uslugašima" koji se bave prodajom usluga višeg cjenovnog ranga drugim poduzećima. Za takve "uslugaše" Facebook je mjesto gdje neće naći puno kvalitetnih potencijalnih klijenata, za njih je Linkedin.

Više o Facebooku u našem serijalu "Mala škola Facebooka za poduzetnike u uslužnim djelatnostima"

Linkedin

Virtualna poslovna Meka za sve "uslugaše" koji se bave prodajom usluga drugim poduzećima poput: savjetovanja u prodaji, savjetovanja na području ljudskih resursa, izrada web stranica, email marketing, marketing općenito... Ova društvena mreža je za sve one čije su usluge iznad prosječnog cjenovnog ranga te je prodajni proces za prodaju jedne takve usluge je iznimno složen i dug.



Youtube

Društvena mreža korisna svim "uslugašima" bez obzira čime se bavili upravo zbog činjenice da je bazirana na video sadržajima. Ako želite stvarno nekog privući umjesto teksta mu nabacite kvalitetan video, sigurno ćete privući pozornost. Ljudi više vole pasivno, nego aktivno konzumirati sadržaj.

Jedina mana ove društvene mreže je ta što je za kreiranje kvalitetnog sadržaja potrebno bazično znanje video produkcije te puno više vremena za stvaranje kvalitetnog sadržaja. Bez obzira na to, ako se ova društvena mreža kombinira s drugim društvenim mrežama postići ćete veliki utjecaj na svoje potencijalne klijente.

Više o Youtube-u!



I ne zaboravimo NEWSLETTERE!

Newlsetter je jedan od najefektivnijih i svakako najosobniji pretprodajni alat koji, u suradnji sa gore navedenim, daje jednu zaokruženu cijelinu. Ovaj alat nudi mogućnost sustavne komunikacije s klijentima. Newlsetter je alat koji vašim klijentima pokazuje da ste stalno prisutni te da ste tu kad god im zatrebate.

Više o newsletteru u školi e mail marketinga Linkovi

Sve ovo su bile online pretprodajne metode i alati, ali naravno da biste obavili kvalitetnu pretprodaju potrebno je znati što raditi i u offline, realnom svijetu. Najvažnija vještina za kvalitetan pretprodajni offline nastup spomenuti ćemo prodajni razgovor.

Više o newsletterima i emailmarketingu!

Prodajni razgovor

Ili jednostavnije rečeno "razgovor" je vještina koju mora naučiti a ma baš svaki "uslugaš. Način na koji komunicirate s ljudima/klijentima govori sve o vama, a kada je riječ o razgovoru u svrhu prodaje on govori i više.

Više o prodajnom razgovoru u slijedećem nastavku.