Mala škola Linkedina za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - 6.dio

Mala škola Linkedina za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - 6.dio

Pročitajte prethodnih pet nastavka:

Mala škola LinkedIna - 1.dio

Mala škola LinkedIna - 2.dio - Izrada profila

Mala škola LinkedIna - 3.dio - Profiliranje u stručnjaka

Mala škola LinkedIna - 4.dio - Stvaranje vlastite mreže poznanstava

Mala škola LinkedIna - 5.dio - LinkedIn u sližbi CRM-a

LinkedIn kao prodajni alat za ozbiljne igrače



Kao veliki pobornik korištenja LinkedIna u B2B prodaji koristim na dnevnoj bazi te sam strateškim i sustavnim korištenjem postigao odlične prodajne rezultate. U jednom trenutku mi se čak činilo nevjerojatno što se sve može postići na ovoj društvenoj mreži bez uložene lipe i s puno uloženog vremena.

I zaista moje oduševljenje je trajalo toliko dok nisam dosegao plafon u korištenju ove mreže kao prodajnog alata. Naime, u jednom trenutku sam shvatio da sam toliko proširio svoju mrežu te da je sve teže proaktivno naći kvalitetne potencijalne klijente. Razlog nije taj da sam se proširio kao rak te se više nemam gdje proširiti ili da više ne postoji kvalitetnih leadova, nego me sam LinkedIn ograničio u mojem djelovanju. I vas ograničava, ali ako ga stalno ne koristite toga zapravo niste ni svjesni.

Uz sve to sam došao do uvida kako mi ova društvena mreža oduzima previše vremena te iako ne moram uložiti novac, moram uložiti puno vremena, a svi znamo da je vrijeme novac. Shvatio sam da moram pronaći bolji, brži, efikasniji i efektivniji način na koji ću koristiti vrijeme na LinkedInu, a što sam pronašao slijedi u nastavku.

Prvo ću vam pokazati na koje načine nas LinkedIn ograničava?

U jednom od tekstova sam spomenuo da LinkedIn dijeli moguće kontakte na prve, druge, treće, četvrtke i tako dalje. I dok do prvih i drugih možete vrlo lako doći, do ostalih je gotovo nemoguće. Naime, od treće vrste kontakta nadalje nemoguće se povezati, jedino se može poslati poruka koja se zove InMail (LinkedInov servis), no ni nju nećete moći poslati jer se plaća.

Pa kako onda dalje?

Jednostavno, počnite ulagati novac. Ako stvarno želite povećati prodaju vaših usluga vam neće biti žao. Jer uloženim novcem dobivate otvorena vrata prema klijentima, ali i neke od odličnih prodajnih softwarea/CRM-ova.

Kako smanjiti uloženo vrijeme i povećati prodaju usluga?

Kako biste smanjili sate uloženog vremena i povećali učinkovitost, morat ćete uložiti nešto novca. Naime, možete unaprijediti svoj račun s jednim od sljedećih paketa:

Sales Navigator – za one koji žele ojačati vlastitu prodaju

Sales navigator je alat kojim ćete moći brže, efikasnije i efektivnije postići prodajne rezultate te će vam odlično poslužiti kao bazični CRM software kojem ćete samo vi imati pristup. Za razliku od besplatnog LinkedIn profila, koji služi svrsi i ima svoje dosege, ova "nabrijana" inačica vam nudi sljedeće:

1. Napredno pretraživanje i potraga za tragova/potencijalnih klijenata

Prije samog upisivanja imena u tražilicu možete urediti parametre po kojima želite da tražilica pronalazi kontakte. Na primjer: sales manager, drugi kontakt, u tvrtki do 1000 zaposlenih. Na temelju toga će vam tražilica izbaciti sve rezultate koji odgovaraju tom opisu.

2. Preporučuje vam leadove koji bi vam mogli biti interesantni

Sales Navigator algoritmi prate ono što vi radite, s kime ste povezani te koje ste potencijalne klijente ubacili u lijevak i u skladu s tim vam nudi potencijalne klijente s kojima niste povezani, a mogli bi vam biti interesantni.

3. Daje vam bolji uvid u informacije o tome tko vam posjećuje profil

Informacije o tome tko vam posjećuje profil, što lajka i komentira mogu biti odličan izvor informacija i plodno tlo za pronalazak novih potencijalnih klijenata. I dok u besplatnom profilu ove informacije skoro pa i nisu dostupne, u Navigatoru ne samo da su dostupne nego su i vrlo detaljne.

4. Neograničenu pretragu profila

Korištenje navigatora vam otvara informacije o svim mogućim kontaktima i bližim i daljnjim, dok to nije slučaj s besplatnim profilom.

5. U stvarnom vremenu vam prikazuje aktivnosti na profilima ciljanih klijenata

Kada jednom označite neki kontakt kao potencijalnog klijenta, na vašem Navigator zidu će vam se prikazivati zadnje objave, lajkovi i aktivnosti ciljanog kontakta. Ovo je izvrsno iz tog razloga što možete upoznati klijente te vrlo lako i započinjati komunikaciju s njima osvrćući se na ono što su zadnje objavili.

6. 15 InMail poruka mjesečno

Što je InMail? InMail je interni LinkedIn email koji vam omogućava kontaktiranje klijenata s kojima niste povezani, a s druge strane povećava šanse da će vam isti taj klijent i odgovoriti na poruku. InMail se plaća te se korištenjem Navigatora svaki mjesec dobiva pravo na slanje njih petnaest, a ako ih ne koristite oni se gomilaju. InMail je kvalitetniji od maila, kada je riječ o kontaktiranju nepoznatih ljudi, iz dva razloga:

  • osoba koja dobije vaš InMail dobije i podatke o vama sa LinkedIna te joj tada i niste više toliko nepoznati

  • šaljete putem interne mreže koja se plaća te će tako potencijalni klijenti imati manji otpor prema vama, a uz to InMail im stiže u email inbox.

Iako sam dosta napisao o LinkedIn Navigatoru, zapravo sam tek zagrebao površinu, no jedno je sigurno. Ako želite kvalitetnije uložiti vrijeme u povećanju prodaje vaših usluga putem LinkedIna, postati ozbiljan B2B prodajni igrač, a pri tome ne želite imati kočnice onda je "nabrijavanje" LinkedIn profila ono što vam treba.