Mala škola Linkedina za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - 5.dio

Mala škola Linkedina za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - 5.dio

Pročitajte prethodna četiri nastavka:

Mala škola Linkedina - 1.dio

Mala škola Linkedina - 2.dio - Izrada profila

Mala škola Linkedina - 3.dio - Profiliranje u stručnjaka

Mala škola Linkedina - 4.dio - Stvaranje vlastite mreže poznanstava

Linkedin u službi CRM-a

U novom nastavku želim reći nešto o LinkedInu kao najboljem osobnom/malom CRM sustavu za jednog poduzetnika "uslugaša" koji možda i nije trenutno u situaciji za plaćanje više stotina kuna za jedan jaki CRM sustav.

Za one koji ne znaju CRM je software namijenjen praćenju i organiziranju svih prošlih, sadašnjih i budućih aktivnosti koje imate s potencijalnim i stalnim klijentima. Evo zbog čega je ovo najbolji osobni CRM:

Povijest komunikacije s klijentima na jednom mjestu

LinkedIn bilježi bilo kakav kontakt i poruku koju imate s nekom osobom. Ako imate potencijalne klijente s kojima ste već komunicirali, u par koraka ćete se moći prisjetiti teme razgovora i tako lakše i bolje nastaviti komunikaciju.

Praćenje aktivnosti potencijalnih klijenata

Ako želite dospjeti u vidokrug vašeg potencijalnog klijenta lajkaj te im objave. Iz objava klijenata možete puno naučiti o njima. Informacije koje saznate mogu vam biti od velike koristi. S druge strane prateći i lajkajući objave lakše ćete započeti komunikaciju.

Komunikacija putem LinkedIna može pretvoriti vaše "hladne pozive" u "tople pozive".

Pratite aktivnosti ciljanih tvrtki

Većina velikih tvrtki ima službeni profil na LinkedInu. Ovo je odlična stvar jer vam daje mogućnost pobližeg upoznavanja s ciljanom tvrtkom i njihovom ponudom i radom. Informacije koje pronađete na službenim LinkedIn stranicama će vam poslužiti u kvalitetnoj pripremi za sastanak s nekim od predstavnika te kompanije.

Odlična tražilica

LinkedIn je odlična tražilica leadova. U ovoj tražilici možete navesti točno željene parametre: pozicija djelatnika, veličina tvrtke.Nećete lutati u potrazi za kvalitetnim leadovima.

Dodatne opcije

Kod svakog kontakta možete dodavati kratke napomene, podsjetnike, te ih možete razvrstavati po kategorijama.

Označavanje kontakata/tagiranje

Tagiranje je odlična opcija jer vam omogućava grupiranje kontakata radi lakšeg snalaženja. Nakon što ste kontakte tagirali/označili moguće ih je brzo i lako pregledati ako kliknete na My network – Connections – filter connections by tag. Nakon što odaberete željenu oznaku, sistem će vam izlistati sve kontakte označene istom oznakom.

Napomene

Napomene su vrlo korisne kako biste mogli ukratko zapisati kratak feedback koji ste dobili nakon inicijalnog kontakta ili kojeg ste dobili nakon bilo koje faze u lijevku. S obzirom na to da će od prvog kontakta pa do prvog inicijalnog sastanka proći i više mjeseci, korisno je imati neki podsjetnik kako biste imali uvid u vašu prethodnu komunikaciju. Ova korisna informacija vam može pomoći u daljnjem nastavku komunikacije.

Podsjetnici

Kontakti koji su vam važni možete označiti za npr. Follow up, a LinkedIn će vam poslati mail kojim će vas obavijestiti u točno određeno vrijeme što ste označili, koji profil i u koje vrijeme. Podsjetnike možete namjestiti na 1 dan, 1 tjedan, 1 mjesec ili da se ponavlja u određenom intervalu.

LinkedIn je zaista odličan alat za sve poduzetnike u uslužnim djelatnostima koji prodaju usluge više cjenovne vrijednosti ili prodaju usluge pravnim subjektima. Međutim, postoji opcija LinkedIna, koja dodatno može ubrzati prodaju vaših usluga, opcija koja vaš LinkedIn profil čini još jačom zvjerkom. O toj opciji govorit ću u sljedećem nastavku "Male škole LinkedIna za poduzetnike u uslužnim djelatnostima."