Mala škola Linkedina za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - 1.dio

Mala škola Linkedina za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - 1.dio

Na ovom blogu smo jako puno pozitivnog rekli o marketingu na društvenim mrežama. I kako ne bi kad su nam društvene mreže pomogle u izgradnji branda "Pucaj od posla!", točnije Facebook nam je u tome pomogao.

I zaista, velika je buka oko marketinga na društvenim mrežama, svi govore o njemu. I naravno mi "uslugaši" gledamo da idemo u smjeru koji će biti od koristi za naše poslovanje.

Kada se govori o marketingu na društvenim mrežama onda se najviše spominju Facebook, Instagram, YouTube i Twitter, te za one koji posluju s mlađom publikom tu je Snapchat. To su najpopularnije DM te su zaista odličan alat za marketing i izgradnju branda vašeg uslužnog poslovanja.

Međutim, ako spadate među "uslugaše" koji prodaju usluge višeg cjenovnog ranga te se najviše krećete u poslovnom/korporativnom okruženju onda za vas nije niti jedna od prethodno navedenih društvenih mreža. Vama treba LinkedIn!


LinkedIn – kakva je to društvena mreža?


LinkedIn je društvena mreža namijenjena isključivo za poslovno umrežavanje, bilo da ste osoba koja traži posao, poslodavac koji traži djelatnika ili poduzetnik koji traži kupca ili poslovnog partnera. Dakle, LinkedIn je društvena mreža kreirana upravo u poslovne svrhe. Postoji još nekoliko društvenih mreža ovog tipa, poput Xing-a, ali je ona daleko manja od LinkedIna i najrasprostranjenija je na njemačkom govornom području.

LinkedIn je najjača, najbolja i najrasprostranjenija društvena mreža takvog tipa u svijetu, a broji preko 400 milijuna članova diljem svijeta te je iz godine u godinu sve popularnija i u našoj regiji.



Zašto koristiti LinkedIn?

Ova društvena mreža je "zlatni rudnik" poslovnih kontakata i informacija koje samo čekaju da ih iskopate. LinkedIn krije stotine kvalitetnih poslovnih kontakata koji gotovo svakodnevno koriste ovu društvenu mrežu.

Na LinkedIn-u nećete biti zasuti raznoraznim objavama korisnika koje nisu vezane uz posao. Nećete vidjeti ničijeg psa ili mačku, dijete, najdražu pjesmu i tako dalje. Sadržaj koji dijele korisnici na LinkedIn-u je isključivo poslovne naravi.

LinkedIn će vam odlično poslužiti i kao tražilica. Osim Googla i LinkedIn vam može poslužiti kao tražilica poslovnih kontakata, ali što je još važnije, ljudi će lakše pronaći vas. Ako upišete na Google-u nečije ime, on će ga vrlo rado pokazati na svojoj prvoj stranici LinkedIn profil osobe koju tražite, pod uvjetom da ga ta osoba ima. LinkedIn je odličan izvor korisnih informacija i članaka koji će koristiti vašem poslovanju.

Ako vam društvene mreže trebaju isključivo za povezivanje u poslovne svrhe, ne razmišljajte dalje, napravite profil na LinkedInu!

Iako je trenutno u Hrvatskoj i regiji LinkedIn najpopularniji u domeni potrage za poslom ova društvena mreža je zapravo jedan od najjačih prodajnih generatora u B2B prodaji, odnosno prodaji poslovnim subjektima. Stoga ako su vaše usluge orijentirane na B2B prodaju usluga, onda je ova društvena mreža i te kako za vas.

Putem LinkedIna ćete lakše održavati kontakt s vašim klijentima, poslovnim partnerima, kolegama i potencijalnim poslovnim partnerima, a uz to ćete vrlo lako odijeliti poslovno od privatnog. Na Facebooku to ćete teško napraviti.

Osim toga LinkedIn vam može poslužiti i u sljedeće svrhe:

  • praćenje najnovijih trendova iz bilo koje branše

  • izgradnja pozicije stručnjaka i osobno brandiranje, kroz dijeljenje objava i pisanja članaka

  • korištenjem ove mreže možete postati preporučljiviji

  • možete promovirati vaše poslovanje

Prije nego li napravite profil na LinkedInu, odlučite što želite postići!

Jako puno poduzetnika napravi profil na LinkedIn-u i poslije toga ga ne koriste te nakon nekog vremena taj isti profil postane beskoristan. Razlog takvog ponašanja leži u tome, što dotični poduzetnici nisu shvatili što mogu i što žele postići s LinkedInom.

Ako ste pročitali sve od gore navedenog onda su vam potencijalni ciljevi jasni, a kako bi vam bili još jasniji preporučit ću vam sljedeće ciljeve:

  • Profiliranje u stručnjaka
  • Izgradnja uzbudljivog nastupa poduzeća
  • Proaktivna akvizicija novih klijenata
  • Povećanje prodaje vaših usluga
  • ...

Vi ćete najbolje znati koristi li vam LinkedIn ili ne te ako shvatite da bi vam mogao biti koristan sami si morate zadati ciljeve koje želite postići. U svijetu poslovnih društvenih mreža LinkedIn je najbolji izbor, a kako biste mogli početi s njegovim korištenjem u sljedećem tekstu ćemo vam objasniti kako izgraditi odličan profil.