U zadnje tri objave Male škole Facebooka za poduzetnike u uslužnim djelatnostima naveo sam razloge zašto je dobro imati Facebook stranicu koja će predstaviti vašu ponudu usluga ogromnoj Facebook zajednici u Hrvatskoj (i šire prema potrebi). Ako ste poslušali moj savjet i krenuli u otvaranje vaše stranice na Facebooku, odlično!!

Ukoliko ste odlučili otvoriti vašu Facebook stranicu bez namjere da budete redoviti u objavljivanju sadržaja na njoj – strašno!!

Naime, upravo je redovitost jedan od dva ključa za uspjeh vašeg Facebook pothvata (drugi je kvalitetan i interesantan te koristan sadržaj!). Ukoliko niste uporni i redoviti, čitava priča neće imati smisla, dapače – može vam se vratiti poput bumeranga…

Pojasnit ću vam kako trenutno funkcionira Facebook (iako gospodin Zuckerberg to stalno mijenja). Kada vi kao privatna osoba posjetite vaš profil na Facebooku, otprilike vas tamo čeka između 1000 i 2000 objava dnevno (zavisno koliko prijatelja imate). Dakle, šanse za primjećivanje vaše objave u startu su male. Uz to, ne posjećuju svi vlastiti profil svaki dan. I na kraju, u prosjeku boravimo od 15-60 minuta na Facebooku.

Sve su ovo okolnosti koje umanjuju šanse za redovitu komunikaciju sa vašom ciljanom skupinom na Facebooku, pogotovo ako niste redoviti u objavama. Osim toga, Facebook je odavno uveo posebne računalne algoritme koji „izračunavaju“ atraktivnost objava, njihovu kvalitetu i relevantnost. Ukoliko, naime niste redoviti, kvalitetni i relevantni, vaša objava će nestati sa Facebooka i prije nego što ste se nadali.

U kakvoj situaciji preostaju vam samo plaćeni oglasi na Facebooku. Bit ću sasvim jasan – plaćeni oglasi vrijede svake lipe, međutim, niti oni vam neće pomoći ako niste redoviti, kvalitetni i… pogađate, relevantni!

Dakle, pitanje učestalosti i kvalitete objava smo riješili. Prijeđimo na slijedeću „zamku“ u koju mnogi koji koriste Facebook kao sredstvo komuniciranja upadaju – trčanje za brojevima! To trčanje uključuje trčanje za uzdignutim palčevima ili „lajkovima“, trčanje za brojem pogledanih objava itd. Dopustite mi da vam uštedimo puno trčanja, muke i energije. Brojevi su važni eventualno u prvom koraku kada otvorite vašu Facebook stranicu i objavite prvi sadržaj.

Nakon što ostvarite određeni broj „lajkova“ ili ljudi kojima se sviđa sadržaj na vašoj stranici, tada se smjesta usmjerite ka njegovanju upravo tih ljudi, a ne na trčanje za novim rekordima u podignutim palčevima. Vjerujte mi, činjenica da je netko odlučio pohvaliti vašu objavu, rad, ponudu ili uslugu  na Facebooku zaslužuje puno više pažnje od razmišljanja o tome koliko još potencijalnih palčeva ima bespućima interneta. Pišite i stvorite zajednicu. Stvorite „Ekipu!“ 

Više o korištenju Facebooka u prodaji usluga naučite na našem seminaru "Kako uspješno prodavati usluge putem društvenih mreža".