Mala škola email marketinga - analiza marketinške kampanje

Mala škola email marketinga - analiza marketinške kampanje

Korištenje emaila u marketinške svrhe odličan je potez u promoviranju vašeg poslovanja. No, promocija nije jedini i krajnji cilj email marketinga, krajnji cilj promocije jest povećanje prodaje. Ukoliko se ne orijentirate na prodajni aspekt sav vaš trud u izgradnji email kampanje bit će uzaludan.

Kako biste mogli povećati prodajne brojke morate znati kako stojite sa svakom marketinškom kampanjom te je potrebno analizirati učinkovitost kampanje.

Ovih nekoliko faktora će vam pomoći u analizi marketinške kampanje:

Open rate – Stopa otvaranja

Stopa otvaranja jest pokazatelj u kojoj su mjeri vaši emailovi otvarani nakon što su stigli u ulazne pretince primatelja. Ovisno o veličine liste, dobra stopa otvaranja se kreće između 15 – 25 posto, premda neki stručnjaci kažu kako je dobra stopa otvaranja tek od 30 – 45 posto. Mislim da je ovu drugu stopu malo teže postići ukoliko imate veliku listu primatelja.

Click rate – stopa klikanja

Email softvare će vam omogućiti uvid u to koliko puta i tko je kliknuo na linkove koje ste stavili u email. Stopa klikanja vam može pokazati koliko su privlačni naslovi sadržaja koji su klikani te koliko su privlačni vaši "Call-to-action-i".

Bounces – odbijeni emailovi

Bounce ili "odbijenica" je faktor će vam pokazati koliko je vaša email lista kvalitetna, koliko je ispravnih email adresa na vašoj listi. Postoje dvije vrste odbijenica, "soft bounce" i "hard bounce". Kod "soft bounce-a", email može biti odbijen iz više razloga, ne mora značiti da adresa nije ispravna. Kod "hard bounce-a" se zna da email adresa nije ispravna te ju je potrebno ukloniti s liste.

Stopa konverzija

Između stope otvaranja, klikanja i konverzije, stopa konverzije uvijek je najmanja. Konverzija se izračunava na temelju open i click rate-a, i znatno teže izračunati. Uspješnost konverzije ovisi o cilju koji ste si zadali u svojoj marketinškoj kampanji.

Kada se podvuče crta na kraju, sve ove podatke važno je pratiti kako bismo stalno mogli poboljšavati uspješnost naše kampanje. No, uspješnost vaše email marketinške kampanje ćete u konačnici mjeriti u količini prihoda koje vam ona donese.