Mala škola email marketinga 8. dio - Segmentacija liste primatelja

Mala škola email marketinga 8. dio - Segmentacija liste primatelja

Jednom kad sakupite dovoljno primatelja na svoju email listu te kad krenete sa marketinškim kampanjama, shvatit ćete koliko je teško potaknuti potencijalnog klijenta na poduzimanje neke akcije.

Gledajući izvješća nakon svake kampanje, shvatit ćete da klijenti ponekad regiraju, klikaju na vaše sadržaje, a ponekad niti ne otvore vaš email.

Kako bi vaša marketinška kampanja mogla biti uspješnija te kako bi mogla bolje prodrijeti do klijenta valjalo bi ju prilagoditi.

Tu na red dolazi segmentacija liste.

Segmentacija liste

Segmentacija liste primatelja je tehnika kojom razdvajate primatelje emailova u grupe te svakoj grupi šaljete email drugačijeg sadržaja. Segmentacija vam može pomoći u prenošenju prave poruke ciljanoj publici koja će najbolje prihvatiti istu poruku.

Načini na koje možete grupirati ljude ovisi o vama i vašoj vrsti poslovanja. Grupirati ih možete po: geografskoj lokacija, interesu, aktivnosti/neaktivnosti, uslugama koje ih zanimaju i tako dalje.

Kako ćete grupirati primatelje ovisi isključivo o vama.

Geografska lokacija

Grupiranje prema geografskoj lokaciji, najosnovniji je način grupiranja, pogotovo ako poslujete na širem području ili u više zemalja. Na primjer, ukoliko se bavite edukacijama, ova vrsta grupiranja će vam omogućiti da obavijestite primatelje o nadolazećim aktivnostima na njihovom području.

Interes

Ako znate koje usluge zanimaju ciljane klijente tada ćete znati kakav email im trebate poslati. Dobar dio informacija o interesu klijenata za određene teme i usluge možete dobiti gledajući izvješće nakon svake kampanje. U izvješću ćete vidjeti koje je točno emailove primatelj otvarao te koje teme je klikao.

Aktivnost i neaktivnost

Grupiranje aktivnih i neaktivnih primatelja je veoma važno Prvi su vam važni jer su aktivni primatelji te se s njima može dalje raditi, a druge je važno prepoznati kako bi ste ih mogli ponovno pokušati aktivirati ili izbrisati s liste. Nema smisla držati neaktivne korisnike na listi jer vam kao prvo nije cilj postati spammer, a kao drugo, email klijenti gledaju postotak otvaranja vaših mailova pa vam nije cilj imati stotine neaktivnih primatelja koji nikada ne otvaraju vaše mailove.

Segmentacija liste je vrlo koristan alat kojime se na bolji način može doprijeti do ciljanih klijenata, a da opet ne bombardirate ostale klijente nepotrebnim emailovima.