Mala škola email marketinga 5. dio - Kako angažirati klijente kroz emailove

Mala škola email marketinga 5. dio - Kako angažirati klijente kroz emailove

Cilj slanja emailova i newslettera, je kako smo rekli, komuniciranje i povezivanje s vašim klijentima. Davanjem vrijednih informacija i savjeta te dijeljenjem svojeg stručnog znanja vašim klijentima želite zadobiti povjerenje svojih klijenata te time izgraditi odnos.

No, vaši emailovi se ne bi trebali svoditi isključivo na dijeljenje određenog sadržaja i stručnog znanja jer tada je to jednosmjerna komunikacija. Emailovima želite angažirati klijente kako bi poduzeli određene korake nakon primanja emaila, kako bi vaša komunikacija išla u oba smjera.

Kako biste mogli angažirati vaše klijente morate odraditi ova tri koraka:

- neka vaš karakter progovara kroz email - ne budite bezlični u obraćanju prema svojim klijentima

- informirajte i zabavljajte klijente - nemojte im nuditi samo suhoparan sadržaj

- u vašem emailu navedite klijenta na poduzimanje određenih koraka

Neka vaš karakter progovara kroz email

Ne znam koliko vi primate različitih newslettera, ali ja ih primam barem desetak, a prije sam ih primao i više. Ono što sam primijetio, a to razlikuje dobre od loših newslettera, jest to da oni dobri odišu karakterom za razliku od onih loših korporativnih.bezličnih newslettera.

Naravno ove koji odišu karakterom sam nastavio primati jer sam se nekako povezao s karakterom koji progovara kroz email.

Dakle, prvi korak koji morate napraviti s ciljem povezivanja s klijentima jeste, definirati karakter kojim ćete progovarati kroz svoj email. Hoćete li biti prijateljski nastrojeni ili ćete možda biti osoba oštrog jezika. Možda želite u svojim newsletterima progovarati na više filozofski i učen način, kako god bilo to je na vama. Važno je znati kojim karakterom ćete progovarati kroz emailove, najvažnije je ne biti dosadan i suhoparan.

Kod stvaranja vašeg karaktera ne budite opterećeni time kako se svima morate svidjeti. Jednostavno se opustite i pišite.

Budite neformalni, informirajte i zabavljajte

Kada pišete emailove i newslettere možda najbolje je klijentima se obraćati na neformalan način. Zamislite to ovako: Prijatelj ste s vašim klijentima i pozvali ste ih na večeru. Pričate o dnevnopolitičkim temama i dotakli ste se uvijek aktualnih tema. Sigurno tada s vašim prijateljima nećete razgovarati kao da ste na fakultetu političkih znanosti, nego ćete razgovarati na ležeran i neformalan način.

Isto je i s emailom, obraćajte se klijentima onako kako biste im se obraćali na kavi ili večeri.

Koliko god vaše teme bile kompleksne i ozbiljne te koliko god svoju stručnost želite pokazati klijentima, nema potrebe biti preozbiljan i uštogljen. Samo se sjetite koliko ste puta prijateljima morali objašnjavati nešto kompleksno na što jednostavniji način.

Informiranjem i educiranjem klijenata na neformalan i zanimljiv način ne samo što ćete educirati vaše klijente, nego ćete ih i zabaviti, a svatko voli biti zabavljen.

Angažirajte klijente kako bi poduzeli određeni korak

Kao što sam rekao, nije dovoljno samo informirati klijenta jer ste tada u istoj situaciji kao i kada u razgovoru samo govorite, a druga osoba šuti. Angažirajte klijente kako bi poduzeli neki korak ka vama, a jedan od najjednostavnijih načina jest da ih pitate.

S obzirom da svakim emailom klijentima pružate nešto korisno mislim da je fer i korektno da i oni vama nešto učine za uslugu.

Na primjer:

- ukoliko radite neku anketu zamolite klijente da sudjeluju

- ne znate koju temu odabrati za svoj blog - pitajte klijente što bi htjeli čitati

- možda planirate pisati knjigu ili formirati novu uslugu - jednostavno pitajte klijente da sudjeluju i daju svoj komentar

Moglo bi se nabrajati do sutra što sve možete pitati vaše klijente te koje sve korake biste htjeli da oni poduzmu. No, što god bilo i što god bi klijenti trebali napraviti neka ne bude previše komplicirano i neka im ne oduzima puno vremena.

Email marketingom se želite povezati s potencijalnim klijentima te održati vezu s postojećim. Kako biste to uspjeli vaša komunikacija kao i u svakoj vezi mora biti dvosmjerna. U ovom slučaju vi nudite nešto korisno, a za uzvrat tu i tamo zamolite klijente da nešto učine za vas.

Kako biste to uspjeli morate znati angažirati klijente kroz emailove, a da biste to uspjeli morate slijediti gore navedena tri koraka.