Mala škola e-mail marketinga 1. dio

Mala škola e-mail marketinga 1. dio

Kako biste poboljšali online nastup svog obrta ili tvrtke posegnuli ste za raznim online marketinškim alatima. Napravili ste profil svog poduzeća na Facebook-u, Twitteru, svoj osobni profil na LinkedIn-u, a možda i na drugim društvenim mrežama, sve s ciljem približavanja svojim ciljanim klijentima.

I niste pogriješili! Sve su to vrlo moćni marketinški alati ako se koriste ispravno.

No, možda najmoćniji online marketinški alat s kojim se možete približiti svojim ciljanim klijentima, komunicirati s njima, izgraditi svoj brand te poboljšati prodajne rezultate je e – mail.

Na Facebook-u čavrljate, na Instagram-u objavljujete slike, na LinkedIn-u tražite nove poslovne prilike. No, kada opuštenija, neformalna komunikacija s društvenih mreža mora prijeći u formalniji, poslovni oblik tada se sva komunikacija prelazi na e-mail.

Iako biste na prvi tren mogli pomisliti kako je e-mail zastarjeli oblik online komunikacije prevarili biste se. To je i dalje najdjelotvorniji i najosobniji oblik komunikacije u virtualnom svijetu. Ako se u marketinške svrhe e-mail upotrijebi na pravi način tada postaje jedan od najdjelotvornijih i najmoćnijih marketinških alata.

4 razloga zašto e-mail marketing djeluje:

1. Na svijetu postoji oko 3.9 milijardi e-mail računa, a 25% od toga su poslovni računi.

Dnevno šaljemo oko 182.9 milijarde e-mailova od kojih 100.5 milijardi su poslovne naravi (za usporedbu na Facebooku-u se izmjeni 2.7 milijardi lajkova).

Mogli bismo reći da gotovo ne postoji osoba u zapadnom svijetu koja ne koristi e-mail.

Pogotovo kada je riječ o poslu, jer gotovo svaki poduzetnik koristi e-mail, ali nemaju svi poduzetnici profile na društvenim mrežama.

2. E-mail je daleko osobniji od drugih načina online komunikacije. Kada posjetite Facebook profil neke tvrtke, neki blog ili web stranicu odmah dobijete dojam i znate kako ti mediji služe za prijenos informacija i komunikaciju sa štoviše korisnika. Dakle, nemate osjećaj kako je određeni sadržaj namijenjen upravo vama.

Sasvim je druga priča kada govorimo o e-mailu. Svaki e-mail bez obzira od kuda dolazio, ako je dobro kreiran daje vam osjećaj kako je napisan upravo za vas.

3. E-mail marketing je odličan za održavanje kontakta s potencijalnim klijentima. Većina klijenta koliko god da je zagrijana za naše usluge i proizvode se neće odlučiti odmah za kupnju. Odlika dobrog prodavača jest izgradnja povjerenja u očima klijenta kroz sustavnu komunikaciju, a tu se e-mail pokazao kao najmoćniji alat. Ukoliko e-mail marketing radite na ispravan način tada ćete moći komunicirati s klijentima te ih stalno podsjećati da postojite. Tako se možete nadati da će potencijalni klijenti ponovno posjetiti vaš web, Facebook te da će se u konačnici odlučiti za određenu uslugu.

4. Rezultati e-mail marketinga su mjerljivi te kao takvi vam mogu pomoći da ga poboljšate i učinite još prilagođenijim svojim klijentima. Osim što e-mail marketingom možete na gotovo direktan način komunicirati sa svojim klijentima isto tako rezultate te komunikacije možete i analizirati. Kroz analizu e-mail marketinga znat ćete točno, tko otvara vašu poštu te tko klika koje sadržaje a time ćete i znati kako poboljšati svoj marketing i pristup.

E-mail marketing vam daje mogućnost da proaktivno, osobno i redovito komunicirate sa svojim klijentima što ga čini jednim od najmoćnijih online marketinškim alatom. Ovaj marketinški alat će vam pomoći u izgradnji odnosa s klijentima, dokazivanju vaše vjerodostojnosti te će vam pomoći u poboljšavanju prodajnih rezultata.