Ljudski tamagotchi?

Ljudski tamagotchi?

Sjeća li se tko epidemije čudnih, plastičnih jaja koja je sanijela japanska elektronska koka prije skoro dvadeset godina?

Radilo se o zanimljivoj kombinaciji igre, psihološkog eksperimenta i roditeljskih osjećaja. Djeca, ali i odrasli pomamili su se za malim vanzemaljcem iz virtualnog jajeta na još manjem ekranu plastičnih jaja u žarkim bojama. Tog malog vanzemaljca smo morali čuvati, maziti, paziti, hraniti ga i ponašati se prema njemu kao prema pravom kućnom ljubimcu. Inače bi "alien" “uginuo”, a vlasnik ili vlasnica “preminulog” Tamagotchija u tom slučaju bi bili izvrgnuti oštroj osudi njihove okoline!

Vjerojatno ćete se nasmijati na moju slijedeću tvrdnju: bili vi toga svjesni ili ne, i vi se brinete o vašim Tamagotchijima. Možda vam je ta elektronička igračka bila smješna u doba njezine popularnosti. Možda ne vidite kakve veze imate vi sa Tamagotchijima i pitate se zašto uopće nastavljate čitati ovaj “glupav” tekst. Međutim, vi ste i te kako okruženi Tamagotchijoma - i to mnoštvom njih. To su naime vaši klijenti!

U trenutku kada ste po prvi put poslovali sa klijentom, uslužili ga ili mu prodali vašu uslugu, vi ste dobili još jednog tamagotchija u vašoj kolekciji. I taj “tamagotchi” traži da se redovito brinete o njemu, njegujete ga, “hranite ga”, zabavljate ga i pružate mu sustavnu pažnju. I kad je sa vama i kad nije. I kad konzumira vašu uslugu i kad to ne čini.

Ipak, postoji jedna razlika između elektroničkih i ljudskih tamagotchija. Elektronički tamagotchi vas nije mogao napustiti ukoliko niste dovoljno brinuli o njemu. Ljudski “tamagotchi” će vrlo lako i brzo otići od vas ukoliko osjeti manjak kvalitetne brige i pažnje. I otići će pravo u ruke… vaše konkurencije koja je osmislila kvalitetan sustav kontinuirane brige njihove baze klijenata koji potom privlači i nove klijente - nove ljudske “tamagotchije”.

Kod vaše konkurencije će nezadovoljan ljudski “tamagotchi” možda naći ono što mu treba da bude zadovoljan i sretan:

visoku i konstantnu razinu usluge

ljubaznost i susretljivost u svakom trenutku

inovativnu ponudu koja stalno nudi nešto drugačije

kvalitetnu postprodajnu brigu - (konkurencija komunicira i pruža dodanu vrijednost klijentu i nakon što je potrošio svoj novac kod njih)

predviđanje potreba klijenta i prije nego što ih on iznese

sustavno nadmašivanje očekivanja klijenta

Pročitajte još jednom gore navedenu listu “prehrambenih” sastojaka i načina brige o ljudskim “tamagotchijma” - vašim klijentima a zatim iskreno analizirajte vaše uslužno poslovanje. Možete li i vi napraviti ovakvu listu…?

Nadam se da će svi vaši “tamagotchiji” živjeti sretno i dugo!