Ovih dana nam se obratio jedan poduzetnik koji je odlučio ući - kako je rekao - u "privatluk".

Razmišlja o nekoliko opcija, pa nas je pitao za savjet. Kozmetički salon, turistička agencija ili iznajmljivanje apartmana?

Iskreno - ne smatram se dovoljno upućenim u stručne detalje svake od navedenih djelatnosti stoga nisam bio niti u mogućnosti dati nekakav konkretan savjet sa te strane gledano.

Perspektiva koju sam ja uzeo kao polazišnu točku za ovo pitanje je slijedeća: na koji način se može smanjiti rizik ulaska u bilo koju poduzetničko-uslužnu priču?

Naime, svaka investicija traži ozbiljna ulaganja. A novcu su mnogi poduzetnici-početnici uvijek "tanki". Imaju taman toliko da krenu, a nakon toga slijedi paljenje svijeća uz poduzetničku molitvu "Daj bože da krene!"

Moj savjet? Pronađite djelatnost u kojoj rizik pri ulaganju, a i samo ulaganje možete smanjiti kroz npr. franšizno poslovanje ili pokrivanje investicije od strane strateškog partnera. Postoje mnoge tvrtke u industriji ljepote, autoindustriji i drugim branšama gdje su partneri spremni uložiti u vaše poslovanje kroz opremu ili druge vidove pomoći ukoliko postanete njihov klijent/kupac/partner.

Vaša poduzetnička ideja ne mora uvijek biti najorginalnija, ali mora biti što bolje financijski osmišljena!