Koristite li e-mail u marketinške svrhe?

Koristite li e-mail u marketinške svrhe?

Pored SEO optimizacije E-mail je još uvijek najjeftiniji marketinški alat koji možete koristiti u svrhu brendiranja svog poslovanja te privlačenja novih klijenata. U vrijeme kada su klijenti svjesni na koji način marketing funkcionira možemo li još uvijek povući prave poteze kako bi stvorili nove veze s klijentima?

Kada je riječ o e-mail marketingu postoji pet osnovnih koraka u stvaranju uspješne e-mail marketinške strategije:

Stvaranje e-mail liste

Kako biste krenuli s e-mail marketingom morate imati e-mail adrese na koje ćete slati e-mailove, očito. Za početak vam je cilj pronaći način na koji ćete prikupljati e-mail adrese ne samo svoji klijenata nego i adrese potencijalnih klijenata. Važno je naglasiti kako do e-mail adresa ne smijete dolaziti na tko zna kakve načine jer tada u startu gubite povjerenje ljudi (npr. nekad su se kupovale e-mail liste). Uvijek zatražite adresu klijenta, ukoliko već imate u bazi podataka adrese nekih klijenata prije nego li šaljete bilo kakve materijale i obavijesti zatražite od osobe dopuštenje kako biste mogli koristiti njihovu e-mail adresu isključivo u poslovne svrhe.

Stvorite kvalitetan sadržaj

E-mail marketing ne služi kako biste bombardirali klijenata reklamama svojih proizvoda i usluga. Cilj e-mail marketinga je stvaranje sadržaja koji će biti koristan i zanimljiv vašim klijentima te koji će pokazati da ste vi osoba koja se razumije u ono što govori. Kroz davanje zanimljivog i korisnog sadržaja želite se povezati s klijentima.

Nabavite prikladan marketinški alat

E-mail marketing nije novinski oglas ili reklama na cesti koju ćete s vremena na vrijeme objaviti i čekati rezultate. E-mail marketing se mora sustavno provoditi, morate ga provoditi barem jednom mjesečno. Kako ćete imati posla s hrpom e-mail adresa te s drugim logističkim dijelovima ovakvog marketinga nemoguće je sve raditi ručno.

Zato će vam biti potreban određeni e-mail program kroz koji ćete upravljati i koji će vam ponuditi sve što je potrebno za ovakav vid marketinga.

Na tržištu postoji dosta programa namijenjenih e-mail marketingu kao što su Mailchimp, Benchmark i drugi. Dobra vijest je ta da nisu pretjerano skupi, a na početku su čak i besplatni. Što je odlično, jer se možete bez ikakvih troškova okušati u ovom vidu marketinga.

Mjerite efektivnost

Svaki program namijenjen e-mail marketingu ima i opcije u kojima možete vidjeti statistike te tako procijeniti uspješnost svake vaše kampanje. Još ako jedan takav program povežete s CRM programom možete dobit odličan uvid u efektivnost i uspješnost svake vaše kampanje.

Povećajte sofisticiranost vaših kampanja

Kada svladate osnove e-mail marketinga tada svoj marketing možete dodatno sofisticirati. Možete raditi posebne kampanje za već postojeće klijente, a posebne kampanje za potencijalne klijente. Ukoliko imate dosta informacija o svojim klijentima možete kreirati personalizirane kampanje kako bi se još više povezali s klijentima.