Konkurencija - da je nema, trebalo bi je izmisliti!

Konkurencija - da je nema, trebalo bi je izmisliti!

Obično se prosječnom hrvatskom poduzetniku “uslugašu” (a vjerojatno i ostalim poduzetnicima u drugim branšama) naježi koža od pomisli na konkurenciju. Sam spomen te riječi može za nekog biti toliko uznemirujući da otima nekom noćima otima san.

Ipak, ništa u životu nije tako poticajno kao topao i vlažan dah konkurencije koja vam puše za vratom.

Možemo se mi buniti kako je konkurencija ovakva ili onakva. “Konkurencija samo spušta cijene… Konkurencija igra nepošteno… Najgora je siva, crna ili nindža konkurencija (to je ona vrsta konkurencije koja toliko radi na crno da ni sami nisu sigurni da postoje)…”.

Ali, da nije te konkurencije, zamislite koliko bi sjajnih i novih poslovnih ideja, kreativnih usluga (proizvoda) i potpuno inovativnih priča bilo nerealizirano!

Kada plovite poduzetničkim morem, tom beskrajnom i nepredvidivom životnom pučinom, tada su vam temeljni orijentiri za pronalaženje ispravnog smjera plovidbe “četiri strane svijeta”: tržište, klijent, pravni okviri i… konkurencija. 

Ignorirati konkurenciju, umanjivati njezinu važnost ili je objektivno ili subjektivno demonizirati zaista nema smisla. Sigurno - ona nam otežava poslovanje i ne da nam mira. Ali, budite iskreni - da vam svatko toliko netko od konkurencije ne “zapali” vatru pod guzicom, biste li napravili neke poteze koji   se kasnije pokazuju kao potezi genija?

Kad ulazite u neki biznis, pametno je pogledati “preko plota” u dvorište postojeće konkurencije i vidjeti što i kako oni rade to što rade. Kad ste neko vrijeme u biznisu, uvijek je dobro baciti pogled na njihovo poslovanje koje može biti poput neke kontrolne točke. Kad pred mirovinu izlazite iz biznisa, želite još uvijek ljudski sjesti sa ljudima sa kojima ste dijelili (ili se barem borili za) suhi poduzetnički kruh i te popiti kavu i razmijeniti iskustva.

Možda vam nudim previše romantičan pogled na konkurenciju. Nadam se da ćete današnji tekst na blogu ipak prije shvatiti kao apel da konkurenciju promatrate kao ono što ona uistinu jest: kao jednu od četiri strane “poduzetničkog svijeta” u kojem živite i djelujete. Ni manje, niti više…