Koju ste cjenovnu strategiju odabrali za vaše usluge?

Datum objave:

Ako ukucate "pricing strategies" u Google tražilicu (a savjetujem vam da to obavezno učinite jer edukacije na temu određivanja cijene vaše usluge nikada dosta), suočit ćete se sa ogromnom količinom informacija.

S obzirom na ograničenost ovakvog vida komunikacije, pokušao sam svu silinu tih informacija - barem kao uvod u ovu ključnu temu - svesti u tri temeljne cjenovne strategije koje vam stoje na raspolaganju kako biste odredili upravo najbolju cijenu za vašu uslugu/usluge. 

Imajte pri tom na umu da cijena nije nešto što je uklesano u kamen vašeg poslovanja za sva vremena. Dapače, cijena vaše usluge je nešto što stalno morate imati na oku i mijenjati po potrebi, pametno i promišljeno.

Suvremeni jezik ekonomije može biti dosta složen. Stoga sam pokušao objasniti tri slijedeće strategije "narodskim" jezikom:

1. Tko rano i jedinstveno rani - taj najbolju cijenu grabi!

Ako je vaša usluga jedinstvena i kao takva neusporediva sa bilo čim na tržištu (s obzirom na koristi koje nudi klijentima), tada bi bilo dobro razmisliti o višoj razini cijena. Imajte na umu da će takvu uslugu vrlo često i u najranijoj fazi tržišnog plasmana prepoznati samo klijenti "ranoranioci" - napredni, osvješteni pojedinci koji se raduju novom. Oni će kupiti vašu uslugu skoro pa bez obzira na cijenu. Ako se odlučite za nisku cijenu, samo stvarate teren za kasnije probleme pronalaska načina kako povećati cijenu. Osim toga, prodavati nešto jedinstveno za jeftine pare i nije baš uvjerljivo - zar ne...?

2. Kuda svi - tu i moja cijena!

Ako sa svojom uslugom ulazite na tržište na kojem već postoji čitav niz sličnih usluga, onda je najpametnije držati se prosjeka. Ovakvo tržišno okruženje je vrlo zahtjevno jer morate redovito paziti na odnos između vlastite cijene i cijena konkurencije. Planiranje, "strukturna dijeta" što se tiče fiksnih i varijabilnih troškova, jedno oko na poslu a drugo neprekidno usmjereno ka onom što drugi rade... To je realnost ovakve cjenovne strategije. Naporno, ali za mnoge neizbježno.

3. Ako ti prodaješ za 2, ja ću prodavati za 1,6!

Ovdje se radi o pristupu cjenovnoj strategiji na kojem bi i japanski Kamikaza pozavidio. Vrlo ste hrabar poduzetnik "uslugaš" ako se odlučujete za to da isključivo cijenom osvajate tržište i "laktarite" konkurenciju na njemu. Uvijek se trudite biti najjeftiniji nudeći isto što i drugi (ili skoro pa slično). Ovako poslovati znači imati jaka leđa, dobru operativu koja može "hendlati" velik obujam poslovanja kojeg imate ili kojem se nadate.

Slažem se! Nije lako odabrati pravu cjenovnu strategiju, no tko vam je kriv. Teški izbori dio su poduzetničkog života.

OJAČAJTE DODATNO VAŠE POSLOVANJE PUTEM KNJIGE I VIDEO TRENINGA.

KLIKNITE OVDJE!