Koju društvenu mrežu odabrati?

Koju društvenu mrežu odabrati?

Pitanje jedne poduzetnice iz Zagreba: "Koju društvenu mrežu odabrati kako bi se predstavila mojim klijentima?" .

Evo odgovora!

U Hrvatskoj su trenutno, za uslužne djelatnosti, poslovno relevantne tri društvene mreže: Facebook, LinkedIn i Youtube.

Pri odabiru društvene mreže koju ćete upotrijebiti kao kanal komunikacije prema ciljanoj skupini klijenata morate uzeti u obzir slijedeće:

  1. Kakvu ili kakve usluge prodajete?

  2. Tko je vaš ciljani klijent?

  3. Gdje on najčešće boravi na internetu?

1. Ako se bavite prodajom usluga koje su usmjerene prema privatnim osobama, onda je Facebook pravi odabir društvene mreže za vas. Međutim, pripazite na koji način ćete koristiti ovu društvenu mrežu.

U posljednje vrijeme su “zaoštrili” svoj stav i poslovanje što se tiče oglašavanja. Više o tim promjenama možete pronaći na našem blogu i nedavnim tekstovima.

Ako ciljate vašim uslugama prema tvrtkama, onda je rješenje za vas LinkedIn. Tamo se stvari oko reklamnog nastupa nisu toliko zaoštrile kao na Facebooku i možete biti slobodniji po tom pitanju.

Izazov leži u povezivanju sa vama interesantnim poslovnim osobama i tvrtkama. Morate imati neku povijest sa takvim osobama ili se povezivati sa osobama koje vaši ciljani klijenti poznaju da vam dozvolili povezivanje.

Youtube je društvena mreža koja se temelji na djeljenju i širenju video sadržaja. Kao takav izvanredan je alat kojim možete pokazati vašim ciljanim klijentima što i kako radite i kako izgleda vaša usluga u praksi.

Idealan je alat za edukaciju i pružanje dodane vrijednosti u obliku video sadržaja. Nisu vam potrebni čak niti neki posebni tehnički preduvjeti. Samo dobar mobitel i krenite snimati!

I kod svih navedenih društvenim mreža imajte na umu: morat ćete se baviti produciranjem korisnog, edukativnog i relevantnog sadržaja kojim ćete jačati interes ciljanih klijenata za vaše poslovanje. Klasična reklama tipa “Nudimo to i to…” teško će proći.

2. Morate napraviti analizu vašeg ciljanog klijenta. Tko je u prosjeku ta osoba ili ta tvrtka? Što ih zanima? Kakve probleme imaju koje vi možete riješiti? Na osnovu ovih saznanja ili pretpostavki ćete krenuti u izradu sadržaja koji će buditi interes, a taj sadržaj onda prilagoditi i odabranoj društvenoj mreži.

3. Nećete imati koristi od vaših profila i stranica na društvenim mrežama ako vaši ciljani klijenti iste ne koriste ili nisu često na njima. Postoje usluge koje je teško prezentirati ili pisati o njima na društvenim mrežama (odvjetničke usluge, određene financijske usluge…).

Nemojte dopustiti da vas trenutna strka oko društvenih mreža ponese samo zato što to drugi rade. Dobro procijenite gdje se nalaze vaši klijenti na internetu i kako ćete doći do njih. Možda ćete morati ići u Google oglašavanje, u slanje newslettera ili neke, vama primjerenije, oblike internet komuniciranja…