Klijenti „spužve“ i klijenti „zvijezde“

Klijenti „spužve“ i klijenti „zvijezde“

Ako moram izdvojiti jedan dio knjige „Pucaj od posla!“ koji izaziva najveću kontraverzu i diskusiju među čitateljima-poduzetnicima u uslužnim djelatnostima, onda je to sigurno onaj u kojem od čitatelja tražim da podijeli svoje klijente u „spužve“ i „zvijezde“ i da onda usmjere sav svoj angažman prema „zvijezdama“.

Moj je zahtjev nekima od čitatelja teže prihvatljiv iz dva razloga:

1. Možda nije baš lijepo nazivati neke klijente „spužvama“…

2. Možda nije baš pametno ograničavati se u odabiru klijenata. U konačnici, i klijenti „spužve“ donose novac…

Odmah ću razjasniti obje točke!

1. Klijenti „spužve“ su dobili takav naziv jer se radi o klijentima/ljudima koji iz vas „isisaju“ i zadnji trag pozitivne energije i entuzijazma nakon što ste sa njima radili ili im pružili uslugu. Nakon njih se osjećate kao da je kolona slavonskih traktora prešla preko vas i pitate se opravdava li novac koji ste dobili od njih vašu muku. Moj odgovor: ne opravdava!

Zbog ovakvih klijenata postoji opasnost  da ćete zamrziti svoj posao te nećete imati dovoljne energije i elana za druge, manje zahtjevne i zahvalnije klijente. Ako mene pitate, ne znam kako drugačije nazvati ovakve klijente nego „spužvama“… A, ako ste iskreni prema sebi i meni, prilično sam siguran da sad u glavi imate nekoliko takvih, postojećih klijenata.

2. Iako možda osjećate mučninu želucu pri pomisli na gubitak klijenata koji vam ipak donose zaradu (bez obzira što vas koštaju puno više), ja ću biti uporan i savjetovati vas: riješite se takvih klijenata i fokusirajte se na vaše klijente „zvijezde“. To su klijenti kojima bi, u biti, vi trebali platiti zato što dolaze kod vas i po vašu uslugu.

Oni vas pune pozitivnom energijom kao što vjetar pokreće vjetrenjaču. Oni vas preporučuju svakome i puni su hvale za vaš rad. Oni su vaš idealan klijent zbog kojeg ste spremni uistinu posegnuti za zvijezdama samo kako biste im pružili najbolju uslugu. Uz njih rad nije rad, već čisto zadovoljstvo. I sad, pretpostavljam, imate pred očima takve klijente.

Molim vas, fokusirajte se na njih! Oni su vaše najveće bogatstvo i najvrjednija investicija. Uz njih, vaše poslovanje raste. Uz „spužve“ vaše poslovanje i vi polako, ali sigurno kopnite…