Primjer iz prakse – poduzetnik koji se bavi proizvodnjom alu i pvc stolarije 5 godina plaća mjesečno ukupno 1000 kn za tjedni oglas 8x4 cm u lokalnom oglasniku. Ako pomnožimo brojke – 60000 kn u pet godina. Na moje pitanje kako može izmjeriti učinak takve vrste oglašavanja, njegov odgovor je bio: „Pa dođe netko…“.

Na ovom mjestu ću istaknuti kako nisam automatski protiv oglašavanja u tiskanim medijima koje zaista ima svoje mjesto pod vašim poslovnim suncem (drugo je pitanje koliko će to tako biti – s obzirom na razvoj situacije u medijima i oglašavanju općenito), pogotovo ako imate dovoljno sredstava da napravite dobro osmišljenu i dužu kampanju.

Ipak, pretpostavljam da ste vi, čitatelj ili čitateljica ovog teksta, mali poduzetnik u uslužnoj djelatnosti koji si ne može dopustiti pretjerano razbacivanje sa novcima kad je u pitanju oglašavanje. A oglašavanje, složit ćemo se svi, je važna aktivnost za svako poslovanje.

Zato ću upravo ljudima poput vas na ovom mjestu preporučiti sistematično usmjeravanje cijelog vašeg budžeta na online oglašavanje u svim njegovim (odgovarajućim) oblicima.

Evo samo dvije prednosti oglašavanja na internetu (to znači Google oglašavanje, Facebook oglašavanje, oglašavanje na portalima…)

1. Moguće je pratiti doseg i mjeriti rezultate – Zamislite novinski oglas koji ne traje samo jedan dan, tjedan ili mjesec, koji će vam omogućiti da saznate tko je, kada, kako i što pročitao u tom oglasu i što je dalje poduzeo nakon čitanja oglasa. Možete saznati je li muško, žensko, starost čitatelja i druge detalje. E, pa to je oglas na Internetu!

2. Moguće je obratiti se ciljanoj skupini  u svakom trenutku i na svakom mjestu - Kad objavite oglas u tiskanom mediju, možete se obratiti ciljanoj skupini ako odaberete određenu vrstu tematskog medija (auti-muškarci, ljepota-žene). Kad se istoj ciljanoj skupini obratite putem Internet oglašavanja, vi možete odabrati kada, gdje i kako želite da oni to pročitaju. Npr. Iznajmljujete manja plovila za turiste na srednjem Jadranu. Vaš oglas se može obratiti muškarcima u 30-tim godinama u njemačkoj pokrajini Baden-Wuettenberg putem njihovih PC-a u veljači, ožujku i travnju. Kada stignu u Hrvatsku, obratit ćete im se putem njihovih mobitela kada stignu unutar 30 km od vaše lokacije.

Zvuči kao pametniji način ulaganja u oglašavanje? Slažem se. Obratite se vašim web dizajnerima ili tvrtkama specijaliziranim za Internet oglašavanje. Ja to nisam – ja sam samo veliki poklonik i praktičan korisnik :)…