Donošenje odluka koje će odrediti budućnost vašeg poslovanja ne samo što je teško nego zna biti i zastrašujuće.

Pri donošenju odluka borimo se sami sa sobom. Hoću li poslušati savjet iskusnog prijatelja? Hoću li poslušati savjet koji sam pročitao na nekom blogu? Hoću li poslušati svoj instinkt i učiniti ono što mislim da je najbolje?

Sva ta pitanja mogu nam pomoći pri donošenju odluka, a svaki savjet je dobro došao pa čak i ako je loš, tada ćemo znati kakvu odluku ne želimo donijeti.

Pitamo se kakvu odluku donijeti?

Za poduzetnika postoje samo dvije vrste odluka: strateška i taktička.

Taktičku odluku donosite u trenutku kada morate brzo reagirati kao naprimjer kada se nešto u kući zapali pa morate što brže ugasiti vatru. U tom trenutku takva odluka je prijeko potrebna, ali samo privremeno rješava stanje stvari.

Strateška odluka se donosi s time da imate dugoročnost odluke u vidu. Strateškim odlukama sprječavate da se vatra uopće i zapali. Strateškom odlukom pravite nacrt i krčite si cestu prema uspjehu, a za donošenje jedne takve odluke treba vremena.

Strateške odluke su najvažnije za uspjeh vašeg poslovanja, one vam omogućavaju da se usredotočite na ono važno za vaše poslovanje.

U donošenju strateške odluke tri stvari su važne: misija, vizija i strategija.

Misija jest ono zbog čega se bavite poslom kojim se bavite. Što vi i vaše poslovanje predstavljate za klijente i koje su vrijednosti kojima se vodite u vašem poslovanju. Koji su ciljani klijenti s kojima želite raditi. Podsjećanjem sebe na to s kojom ste misijom ušli u posao će vam omogućiti da donosite odluke koje će očuvati integrite vas i vašeg poslovanja.

Vizija je onaj neopipljivi dio koji koji morate imati na umu jer vam pokazuje sliku o tome kako želite da vaše poslovanje izgleda u budućnosti.

Strategija se dobije kada se kombinira misija i vizija te se tada određuje način kojim ćete doći do onoga što želite, a što je najbolje za vas i vaše poslovanje.

Kod donošenja odluke imajte misiju i viziju u vidu i donesite s stratešku odluku kojom ne samo da ćete napredovati nego i spriječiti razne problem da uopće nastanu.