Kakve koristi od brendiranja poslovanja?

Kakve koristi od brendiranja poslovanja?

Jedan od najboljih načina za razlikovanje od konkurencije i privlačenje klijenata je brendiranje vašeg uslužnog poslovanja. Ovu činjenicu znaju sve velike tvrtke i nastoje izgraditi brand privlačan njihovoj ciljanoj skupini. Velike tvrtke često pokušavaju brendirati se tako da izgledaju i ponašaju se poput malih uslužnih poslovanja, jer znaju da klijenti više vole kupovati od malih neovisnih "uslugaša", nego od velikih korporacija.


Jako puno "uslugaša" nije svjesno važnosti brendiranja njihovog poslovanja, a oni koji su i razmišljali o brendiranju, njima često nije jasno što bi to točno trebao biti brend i na koji način ga izgraditi.


Što je to brend?

Brend je proizvod, usluga ili koncept koji je javno i namjerno kreiran kako bi se razlikovao od sličnih ili istih na tržištu. Brend i brendiranje nije samo logo i vizualni dizajn vezan uz vaše poslovanje. Brend je jasno definiran identitet poslovanja s kojim nastojite nastupiti na tržištu. On mora biti jasno definiran prvo vama, zatim vašim djelatnicima(ako ih imate), a onda i tržištu na kojem nastupate.


Kakve koristi od brendiranja poslovanja?

S obzirom na to da je na tržištu jako malo usluga koje su unikatne i originalne potrebno je nečime se razlikovati od konkurencije. Klijenti nas moraju prepoznati, moramo im upasti u oko ako želimo da eventualno jednog dana završe u našem uslužnom poslovanju. Brendom i brendiranjem razlikovat ćemo se ne samo po cijenama i načinu na koji vršimo usluge. Brendiranjem se razlikujemo od konkurencije tako da pokušavamo privući klijenta na emotivnoj razini. Brendom poručujemo naše vrijednosti i stavove kroz jasan identitet našeg poslovanja, koji ako se sviđa klijentima, puno će se jače zbližiti s našim poslovanjem te će postati vjerniji našem brendu. Možemo reći da brend našem poslovanju daje ljudski lik i naličje s kojim se klijent lakše može poistovjetiti.


Vi već imate brend!

Nemojte razmišljati da vi nemate brend samo zato što svjesno na njemu niste radili i da on nije izgrađen u nekoj mjeri. Čim ste stvorili i podigli vaše uslužno poslovanje na noge stvorili ste brend samo je pitanje na što on liči. Što on poručuje klijentima? Je li to poruka koju želite prenijeti klijentima?


Možda je vrijeme da razmislite o obnavljanju vašeg brenda

Previše ste uložili u vaše poslovanje da bi ono funkcioniralo na temelju nekih slučajnosti. Previše je tu truda da bi poruke koje vaše poslovanje šalje vašim klijentima bile slučajne. Puno "uslugaša" nikada nisu razmišljali na koji način će nastupati na tržištu i nisu uložili svjestan trud u promišljanje o svom brendu. Možda je upravo ovo dinamično vrijeme na tržištu usluga pravo vrijeme da razmislite o nastupu vašeg poslovanja i da učini sve što je u vašoj moći kako bi ga učinili privlačnijim vašim klijentima.