Zadovoljan klijent, najbolji prodavač!

Zadovoljan klijent, najbolji prodavač!

Izgradnjom odličnog odnosa s klijentima možete pretvoriti klijenta u vašeg najboljeg prodavača. Naravno ne u doslovnom smislu. Klijent koji je oduševljen vašom uslugom može postati "propovjednik" vaše tvrtke te tako utjecati na ljude koji ga okružuju da izaberu usluge koje vi nudite.

Kako bi vas vaši klijenti postali "propovjednici" u službi vašeg poslovanja nije dovoljno samo da budu zadovoljni uslugom, oni moraju biti oduševljeni njome. Naravno, kako bi uspjeli oduševiti vaše klijente koji će vas tada preporučiti drugima treba uložiti truda u samo pružanje usluge i izgradnju dobrog odnosa. Jer kao poduzetnici i sami znate kako se jako malo toga događa spontano, za većinu treba plan, trud i rad.

Zadovoljni klijenti

Znamo koliko je važno znati zadržati klijenta, pogotovo danas kada klijenti imaju toliko izbora da lako mogu zamijeniti vašu uslugu za neku drugu.

No malo teže definiramo znanje koje je potrebno kako bi zadržali klijenta. Osim odličnom uslugom i poznavanje klijenata je ključno kako bi ga zadržali.

Poznavanje klijenata, njihovih želja i potreba je od velike važnosti kako bi mogli izgraditi dobar odnos. Morate znati koje usluge je klijent koristio te koje bi mu mogle biti od koristi. Kako bi to sve mogli pratiti potrebno je voditi evidenciju, jer s povećanjem posla povećava se i broj klijenata i nemoguće je sve pamtiti informacije o njima.

U svrhu toga bih vam preporučio računalne programe za Vođenje odnosa s klijentima (kratica na engleskom CRM).

Zapisivanjem svakog koraka kojeg napravite u odnosu s nekim klijentom dati će vam čistu sliku o vašem odnosu. A time ćete i znati koji korak učiniti kako bi poboljšali uslugu svojem klijentu i time ga učinili sretnijim i zadovoljnijim.

Kako vam poznavanje klijenata može koristiti?

Vaši klijenti su zauzeti ljudi sa svojim životima i obavezama koje on nosi. Čak i ako su bili oduševljeni vašom uslugom i imaju potrebu za novom često zbog puno obaveza zaborave na vas. U puno slučajeva i namjeravaju u skorije vrijeme koristiti vaše usluge, ali sticajem okolnosti moraju odgoditi određene planove pa tako i korištenje vaših usluga što opet dovodi do toga da vas na neko vrijeme zaborave.

Vi ste tu da ih podsjetite i da budete na usluzi, a poznavanjem klijenata ćete znati kada i zašto ih trebate kontaktirati.

Dobar odnos s klijentima je ključan kako bi klijent bio zadovoljan, a zadovoljan klijent se uvijek vraća i uvijek vas je spreman preporučiti. Bez obzira kakve usluge i prodajne vještine imate vaš način prodaje nikada ne može bolje utjecati na druge kao preporuka zadovoljnog klijenta.