Marketing temeljen na stvaranju sadržaja je standard u svijetu marketinga. Blogovi, video sadržaji, podcastovi, fotografije i intervjui. Sve su to sadržaji koje savjestan marketingaš objavljuje na svojim web stranicama u svrhu njihove promocije.

No, tko god je pokušao sustavno stvarati sadržaj uvjerio sa kako to nije nimalo lagan posao. Većina nas malih poduzetnika nismo obdareni velikim marketinškim timovima i timovima koji će isključivo stvarati sadržaj za naše web stranice.

Dakle, opet je sav posao na nama ili nije?

Ovih nekoliko savjeta će vam pomoći u lakšem sustavnom stvaranju sadržaja.

Ne stvarajte sami

Prije stvaranja bilo kakvog sadržaja mora postojati ideja. Ideja je ono što ćete dalje prebaciti u određeni sadržaj, no vi kao i ja smo obični smrtnici s ograničenom količinom ideja. Uzmite papir i olovku, pitajte zaposlenike o njihovim iskustvima vezanim uz određenu temu. Ako mislite kako vam zaposlenici neće biti od pomoći u prikupljanju ideja, ne zaboravite na vašu obitelj, prijatelje te poznanike iz branše kojom se bavite. Vjerujem kako svatko od njih ima barem neko iskustvo ili ideju vezanu uz ono što vas interesira.

Pišite iskustva iz svog života

Doživjeli ste pozitivno ili negativno iskustvo vezano uz vaše poslovanje? Napišite svoja razmišljanja o tome. Čak ako iskustva i nisu vezana direktno vezana uz posao, razmislite na koji ih način primjerom možete vezati uz vaš posao.

I dalje vam nedostaje ideja?

Pitajte svoje klijente/čitatelje kakav sadržaj njih interesira. Imate li "Facebook" grupu, stranicu ili email listu, tada slobodno pitajte klijente za sugestije.

Video

Ništa ne može nadmašiti video sadržaj. Gledanje video sadržaja jest površnija i pasivnija kozumacija sadržaja od čitanja članaka, ali to je ono što se traži. Jedan kratki video može imati puno veći učinak od dugog stručnog članka. Video govori tisuću slika pa samim time je i puno lakše klijentima dočarati određene ideje, nego što to možete kroz tekst ili slike.

Jedna kratka opaska – ne morate biti Fellini za kamerom kako biste stvorili zanimljiv sadržaj. Malo mašte i kamera čini čuda. Jedan primjer ste imali u našoj "Facebook" grupi gdje je Andy snimio kako ukratko izgleda njegova radna okolina u punom jeku posla.

Video nije za "Oscara", ali je tim videom bolje prikazao svoju radnu okolinu, nego što bi to mogao učiniti slikom ili tekstom.

Intervju

Povežite se s drugim poduzetnicima iz vaše branše i napravite intervju koji će interesirati vaše klijente. Kao sugestija pogledajte kako mi to radimo za naš projekt "Fit za prodaju" : http://www.fitzaprodaju.com/intervju

Možda, kao ni ja, nemate tim ljudi koji stvara sadržaj, ali niste sami. Internet je prepun ideja koje možete iskoristiti za stvaranje vlastitog sadržaja. Ključno jest znati kakav sadržaj želite stvarati i ne smijete se bojati loših pokušaja jer oni su korak prema stvaranju sadržaja kojeg vaši klijenti žele konzumirati.