Kako spriječiti djelatnika da pokupi znanje i otvori svoj biznis?

Kako spriječiti djelatnika da pokupi znanje i otvori svoj biznis?

Jedna poduzetnica je iznijela svoju frustraciju time što njezini djelatnici redovito odlaze i otvaraju vlastiti posao nakon što ih je naučila istom poslu. Što učiniti u takvoj situaciji?


Iskreno rečeno, ne možete puno napraviti u tom slučaju. Vjerojatno ste i vi od nekud otišli da bi otvorili vlastiti posao i iskoristili znanje koje ste stekli na ranijem mjestu u novoj ulozi poduzetnika. Spriječiti ljude u njihovom odlasku nije moguće.


Ono što je moguće su dvije opcije:

1. Držite djelatnice i djelatnike na "kratkom" lancu. Ne dajte im puno odgovornosti i puno znanja - taman toliko da mogu odraditi posao i ne više od toga. Vi zadržite većinu znanja i većinu odgovornosti. Pa ako i odu, neće otići sa puno znanja i neće vas puno ugroziti...


Ne zvuči vam baš kao najbolje rješenje? U pravu ste.


Ja sam pristalica druge mogućnosti. Uložite maksimalno u djelatnike. Razvijajte ih i navedite da budu neprekidno motivirani. Izlažite ih izazovima i pružite mogućnost za napredak u svakom smislu. Ponudite najbolje uvjete (bolje od konkurencije). Onda će možda djelatnici i odložiti ili odustati od odluke o vlastitom biznisu. A ako i odu - siguran sam da će već sutradan nekoliko osoba pokucati na vaša vrata i pitati za posao jer su čuli koliko ste kvalitetan poslodavac.

Ni ova opcija nije savršena, ali što jest u životu poduzetnika savršeno...?