Kako se razlikovati od konkurencije na tržištu na kojem smo svi isti?

Kako se razlikovati od konkurencije na tržištu na kojem smo svi isti?

Dobili smo pitanje jedne poduzetnice koje glasi "Kako se razlikovati od konkurencije u branši gdje su apsolutno svi isti. Cijene su iste, usluge su naizgled iste. U knjizi "Pucaj od posla!" pišete koliko je važno se pozicionirati na tržištu, ali na mojem tržištu je to jako teško."

Dakle, kada se pokušavate razlikovati od konkurencije morate imati na umu da se možete razlikovati u tri područja:

1. Vaša ponuda/usluga – sastav, sadržaj, način pružanja usluge te neke karakteristike koje se mogu razlikovati od onih kod konkurencije

2. Marketinška i prodajna strategija – način na koji plasirate vašu uslugu na tržište može vam pomoći da se razlikujete od konkurencije.

3. Prodajni nastup – vaš prodajni nastup u trenutku kad dođete u kontakt s vašim klijentom/klijenticom. Vaš prodajni nastup ovisi o vašem načinu komunikacije, prodaje, kvaliteti pružanja usluge to jest dojmu koji stvarate o sebi dok je klijent u vašoj neposrednoj blizini.

To su tri stvari u kojima se možete razlikovati od konkurencije. Ljudi se obično pokušavaju razlikovati sadržajem usluge i to je najčešći način, međutim, nekad jednostavno nemate što više napraviti da bi vaša usluga bila drugačija.

Stoga, pokušajte se razlikovati načinom na koji prilazite klijentima kroz marketinšku i prodajnu strategiju te općenito vođenje poslovanja ili se možete razlikovati kroz vaš nastup. To znači da ćete morati i vi i vaši djelatnici biti drugačiji, kreativniji, inovativniji i jedinstveniji u očima klijenata, nego što je to vaša konkurencija.