Odlične usluge i zadovoljni klijenti osnova su i kruh svagdašnji za poduzetnika "uslugaša". Ne samo što ćete odličnom uslugom zadovoljne klijente pretvoriti u vjerne, nego će vam ti isti klijenti donijeti još posla. Još jedna odlična stvar kod zadovoljnih klijenta jest ta, što ćete s njima lakše ostvariti novu prodaju nego što ćete to moći s novim klijentima.

Dakle, zadovoljan klijent je važan, stoga uvijek želite znati jesu li svi vaši klijenti zadovoljni i u kojoj mjeri. Pitanje je: - Na koje načine mogu saznati informacije o zadovoljstvu mojih klijenata?

Kao malim poduzetnicima budžet vam je ograničen, pa tako i alati kojima možete saznati stanje zadovoljstva klijenata, stoga evo nekoliko prijedloga.

Provjerite svoje emailove i druge kanale komunikacije

Uzmite si vremena i pročešljajte emailove koje su vam poslali klijenti i pogledajte u kojem se tonu odvija komunikacija s vašim klijentima. Možete otkriti sljedeće:

- razlog zbog kojeg je poslan email - možda vas klijent uporno pokušava dobiti na telefon, dakle niste dostupni

- način pisanja – izražavaju li klijenti emocije u pisanju, veselje, zabrinutost ili možda imaju primjedbe

Nazovite klijente

Nemam vremena, neugodno mi je telefonirati i tako dalje, sve su to izgovori kojima opravdavate izbjegavanje ovog koraka. Ali razmislite malo o telefonskom pozivu jer on je odličan alat iz nekoliko razloga:

- klijentu će biti drago što ste ga nazvali

- iz prve ruke ćete čuti klijentovo mišljenje

- telefonski poziv je osobniji način komunikacije od drugih vidova komunikacije poput emila ili društvenih mreža

Društvene mreže

O korisnosti društvenih mreža nećemo ni govoriti, ali ono zbog čega su one odličan alat jest to što preko njih možete puno toga saznati o stavu vaših klijenata prema vama. Na Facebooku možete napraviti ankete o zadovoljstvu klijenata koje je vrlo jednostavno napisati i staviti u pogon.

A kako gotovo da i ne postoji klijent koji ne koristi Facebook mogli biste saznati puno vrijednih informacija u vrlo kratkom roku.