Upravo savjetujemo jednog klijenta u potrazi za kvalitetnim djelatnikom u prodaji. Evo koji načini potrage za kvalitetnim zaposlenicima u prodaji stoje i njemu i vama na raspolaganju...


Mnogi od vas će se začuditi, a mnogi sa odobravanjem kimnuti glavom kad kažem slijedeće: u Lijepoj našoj je teško, nekad gotovo nemoguće naći dobre djelatnike!!
Usprkos stotinama tisuća nezaposlenih, ponekad vam se čini da dobre djelatnike možete doslovno nabrojati na prstima jedne ruke.
Zašto je tako? Odgovor na to pitanje moraju naći ljudi koje smo odabrali da vode ovu državu i koje (pre)dobro plaćamo za taj (uglavnom loše izveden) posao.
Ja ću vam pokušati pomoći konkretnim savjetom, pa kud puklo da puklo…


Dakle, prvo ćemo se pozabaviti načinima koje možete primijeniti kako biste došli do novih i kvalitetnih djelatnika. Na raspolaganje vam stavljam tri provjerena načina i jedan odličan savjet.

Prvo, možete napisati oglas i objaviti ga na odgovarajućim portalima ili na HZZ-u (isto vam dođe jer svi oni međusobno „dilaju“ sa oglasima). Dobro je to što ćete se obratiti širokoj publici i time su šanse teoretski veće da ćete naći dobrog djelatnika. Loše je to što ovisite u velikom dijelu o sreći i trenutnom stanju na tržištu rada. Uz to dolazi ogroman posao papirologije, čitanja životopisa, razgovora itd. Ako imate „sreće“, jer će vam se nekad javiti, umjesto očekivanih 100, 5 kandidata i to sve sami „ćorci“.

Drugo, možete zaposliti putem preporuke. Pustite glas među vaše kontakte kako zapošljavate i recite kakvu osobu točno tražite. Ovaj način mi se više sviđa jer imate malo više kontrole, a kandidati bi trebali biti „provjereni“. Mada, bolje ih ipak još jednom provjeriti kroz temeljite razgovore i testiranja.

Treće, možete „kupiti“ djelatnika. Da, kupiti! U ovom slučaju idete u „shopping“, i to kod konkurencije. Napravit ćete detaljnu analizu konkurencije, poslati specijalizirane „djelatnik-shoppere“ (vaše djelatnike, tetku, muža…) kod konkurencije sa samo jednim ciljem: prepoznati dobrog djelatnika i ponuditi mu veću plaću i bolje uvjete. Dobra stvar – kupujete provjerenu „robu“. Loša stvar – istu stvar može konkurencija učiniti i vama…


I na kraju onaj odličan savjet… Nemojte čekati na situaciju u kojoj vam gori pod nogama i stoga hitno morate naći djelatnika. Tada je već kasno i onda morate obično birati najbolje od najgoreg. UVIJEK TRAŽITE DOBRE DJELATNIKE i imajte oči i uši otvorene. Bez obzira zapošljavali ili ne. Napravite bazu kontakata dobrih djelatnika koji su vam zapeli za vaše iskusno oko. Kad vam zatreba, nazovite neke od njih. Istovremeno možete koristiti  i sva tri gore navedena načina. Tako ćete smanjiti šansu pogrešne odluke i povećati šansu zapošljavanja vašeg idealnog djelatnika ili djelatnice…