Kako pronaći dobrog djelatnika u malom mjestu?

Kako pronaći dobrog djelatnika u malom mjestu?

Stiglo nam je "očajem prošiveno" pitanje o temi koje ovoj poduzetnici "uslugašici" stvara doslovno "zubobolju". Evo što nas je pitala:

Živim i radim u malom gradu. Sve je super, dobro radim, imam puno mušterija koji su stalni i vjerni. Ali, muči me jedna stvar: Kako pronaći dobrog djelatnika u malom mjestu? Ovdje se svi znaju i sve se zna. Tko je dobar radnik, on brzo otvori svoj salon ili ode u veće gradove. Kad mi netko kaže da ide, radije bih da mi zub izvadi nego da prolazim ponovno čitavu priču. Što raditi?

Razumijem ovo oko vađenja "zuba"! Pretpostavljam da ste vlasnica kozmetičkog ili frizerskog salona (ili slična djelatnost). A "zub vas boli" jer ste vjerojatno uložili puno truda i vremena u djelatnicu/ka/ce/ke, a oni se jednostavno odluče otići u jednom trenutku, a za vas to znači "jopet nanovo!".

Mislim da smo već imali slično pitanje pa ću dati i sličan odgovor na početku. POMIRITE SE S TIM! Pretpostavljam da ste i vi otišli od nekud da biste došli na svoje. Djelatnici će (barem dobar dio) uvijek odlaziti (nekad se i vraćati) i to je priroda poduzetništva. Čim se prije sa time pomirite i postanete proaktivni po tom pitanju - bit će vam lakše! Što znači biti proaktivan? Uvijek tražite dobre radnike, bez obzira trebate li ih ili ne? Bolje preduhitriti nego liječiti.


Isto tako, otežajte odlazak radnicima. Pružite im uvjete koji će ih demotivirati za odlazak. U to spadaju npr.: edukacija, stimulacija, delegiranje zadataka i naglasak na stalnom razvoju...

Što se tiče male sredine i fenomena "malog mista"... nema druge nego pokušavati pronaći ljude iz drugih sredina u okolici. Praksa govori da su "furešti i dotepenci" uglavnom motiviraniji za rad i vjerniji poslodavcu nego što su to domorodci.