Javio nam se poduzetnik sa sljedećim pitanjem: "S obzirom na rast potražnje i agresivnu konkurenciju, želim zaposliti novu osobu u prodaji. Vidim da će biti teško, ali morat ću jer nisam siguran da među postojećim djelatnicima imam nekoga tko bi mogao raditi taj posao. Što učiniti?"

Hmm, kad kažete niste sigurni, znači li to da ste testirali i pitali vaše postojeće djelatnike pa znate sigurno da tu "nema mesa", ili tek pretpostavljate?

Naime, ako niste pitali i testirali vaše djelatnike, kako možete biti sigurni?

Ponekad osobe za koje najmanje vjerujete da mogu biti dobri prodavači mogu iznenaditi!

Jučer sam baš držao prodajni trening u jednoj tvrtki za njihove djelatnike u prodaji i administraciji. I znate što sam otkrio? Od svih prisutnih, baš je tajnica tvrtke pokazala najviše interesa, talenta i "žice" za prodaju! A inače su je komentirali kao tihu operativku koja voli raditi u pozadini.

Zašto vam ovo govorim? Prije nego što krenete zapošljavati van tvrtke, budite sigurni da nitko unutar tvrtke nema potencijala ili želje (što je važnije) za to mjesto. Jer su upravo postojeći djelatnici najbolji kandidati za prodaju, bez obzira na to što radili trenutno.

Oni ili one poznaju tvrtku, procese, ponudu, klijente i tržište te će im stoga trebati puno manje vremena za "aklimatizaciju" na radnom mjestu u prodaji nego nekom "mačku" kojeg ćete izvući iz vreće nazvane "tržište radne snage"!