Na koji način putem društvenih mreža i online alata "Jedinice" - klijente koji ne znaju za vašu uslugu ili znaju, ali nisu zainteresirani, pretvoriti u "Petice" - klijente koji su spremni i žele kupiti vašu uslugu?

Jedinica, dvojka, trojka, četvorka i petica su izrazi kojima označavamo naše potencijalne klijente, na taj način znamo u svakome trenutku u kojem dijelu i na kojoj poziciji u prodajnom lijevku oni nalaze.

Zahvaljujući marketingu i društvenim mrežama "uslugaši" danas mogu imati veliku bazu fanova, ljudi koji znaju za vas, ali se trenutno nalaze u stanju "Jedinice". U nastavku članka ćemo objasniti na koji način "Jedinicu" možete progurati kroz prodajni lijevak u stanje "Petice".

Budite dostupni i rješavajte probleme

Više od vaših usluga potencijalne klijente interesira rješenje njihovih problema. Potencijalni klijenti se žele uvjeriti da su vaše usluge odgovor i rješenje njihovih problema. Na vama je da im to dokažete. Jedan od načina da dokažete klijentima kako imate rješenje jest izgradnja pozicije stručnjaka. Budite dostupni te odgovarajte na upite svojih potencijalnih klijenata te im pomozite i savjetujte, isto tako na svojoj web stranici pišite o najčešćim problemima s kojima se suočavaju vaši potencijalni klijenti te im nudite vaša rješenja.

Znajte da vaši kanali komunikacije s potencijalnim klijentima, na kojima gradite poziciju stručnjaka, ne bi trebali služiti hvalisanju i "teškoj" samopromociji, nego biste se trebali orijentirati ka dijeljenju korisnog sadržaja vašim potencijalnim klijentima. Zapitajte se : "Da sam ja u klijentovim cipelama kakve informacije bih želio dobiti?".

Kreirajte koristan i interesantan newsletter

Kako biste mogli biti u stalnoj komunikaciji s potencijalnim klijentima kreirajte interesantan i koristan newsletter. Kod kreiranja newslettera imajte u vidu da ne smijete potencijalne klijente bombardirati ponudama. Prije svega budite korisni i interesantni, a tek onda klijentima nudite vaše usluge. Za kreiranje newslettera je odlična formula 80/20%, dakle 80% korisnog sadržaja i 20% prodaje.

Održavajte kontakt na društvenim mrežama

Nemojte zapustiti vaše stranice na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Osim što ćete na njima dijeliti sadržaja, na njima morate i komunicirati sa potencijalnim klijentima, dakle morate biti stalno aktivni. Profil na društvenim mrežama neće koristiti vašem poslovanju, ako potencijalni klijent ne vidi da iza profila ne stoji netko tko je angažiran te netko tko će reagirati na njihove komentare i pokušaje kontakta.

Budite profesionalni u svom nastupu

Kroz neko vrijeme, vašom komunikacijom s klijentima putem društvenih mreža, web stranice i newslettera, potencijalni klijenti će shvatiti kako niste bezlična kompanija, nego "uslugaš" od krvi i mesa. I zato se ne bojte pokazati ljudsko lice u svojoj komunikaciji, no zapamtite da uvijek i u svakoj fazi morate održati određenu razinu profesionalnosti.