Kako prepoznati dobrog prodavača u dobrom stručnjaku?

Kako prepoznati dobrog prodavača u dobrom stručnjaku?

Nedavno smo pričali o tome što učiniti ukoliko niste zadovoljni sa prodajnim rezultatima vaših djelatnika.

Jedan od savjeta je bio i preventivno djelovanje. I prije nego što zaposlite novu djelatnicu ili djelatnika, potrebno je provjeriti i stručne kompetencije kandidata. Struka je, slažem se u potpunosti sa vama, izrazito važna. Pogotovo ako zapošljavate kozmetičara, frizera, instruktora fitnessa ili sl. (i kad tražite "gotovu" osobu - dakle osobu sa iskustvom). Međutim, sjetimo se specifičnosti poslovanja u uslužnim djelatnostima: svatko tko dolazi u kontakt sa vašim klijentima u vašem poslovanju ima i mora iskoristiti priliku za prodaju. Stoga morate tražiti i "prodavača" u "stručnjaku".

Kako ćete prepoznati dakle dobrog predavača u dobrom stručnjaku (ali i u kandidatu koji nema iskustva i puno stručnog znanja, a kojeg planirate „graditi“)?

Tražite sljedeće stvari:

1. Kandidat mora pokazati kako je u prošlosti redovito postizao njemu velike i važne stvari. Ambicioznost je izrazito važna karakteristika svakog dobrog prodavača. Pri tom ne mislim samo na postizanje financijskih rezultata i zarade, već prije svega na sam osjećaj postizanja nečeg važnog i izazovnog (školovanje, usavršavanje, sportska karijera, posebni hobiji i interesi, drugačija životna priča...)

2. Provjerite kod kandidata jesu li u stanju fokusirati se na cilj. Ukoliko su u stanju usmjeriti svu svoju koncentraciju na određeni zadatak ili cilj, tada imaju i dobru podlogu za uspješnog prodavača. Napravite test, dajte im određen zadatak i gledajte kako reagiraju.

3. Lojalnost poslodavcu i klijentu. Prilikom potrage za dobrim prodavačima držite se maksime „Prodavati znači pomagati“. Tražite ljude koji su istinski lojalni poslodavcu i klijentima te im uistinu žele pomoći. Provjerite kandidate kod bivših poslodavaca, ali i kod bivših klijenata.

4. Jesu li kandidati spremni na kontinuirano usavršavanje i učenje? Ukoliko imate osjećaj u želudcu da razgovarate sa kandidatkinjom ili kandidatom koji nije previše spreman na učenje ili priznavanje vlastitih slabosti, prekrižite ju/ga sa liste. Vama trebaju ljudi koji su spremni priznati vlastite mane i učiti. To su odlike i dobrog prodavača.