Kako povećati cijene usluga?

Kako povećati cijene usluga?

Prošli tjedan smo dobili dva pitanja vezana za temu cijena usluga tj. što učiniti ako smatramo da su naše cijene preniske. Ovaj tjedan na blogu pišemo stoga pojačano o ovoj temi, a danas vi možete naučiti kako povećati cijene vaših usluga.

Možda ste prepoznali sebe u našem jučerašnjem tekstu na blogu o preniskim cijenama. Možda ste odlučili učiniti nešto po tom pitanju i konačno otpuhnuti prašinu sa vašeg cjenika?
Odlično! Donijeli ste odluku koja vam sigurno nije bila lagana, ali isplatit će vam se!

Što sad? Kako dalje? Kako povećati cijene, a da pri tom ne potjeram klijente?

Evo nekoliko načina kako možete povećati cijene bez gubitka previše klijenata. Kažem previše, jer neke ćete klijente sigurno izgubiti. To je normalan dio procesa. Međutim, prilično sam siguran da će to biti klijenti i za kojima nećete toliko tugovati. To su klijenti koji će otići drugome za nekoliko kuna, ali će i njega napustiti opet zbog nekoliko kuna. Potrudite se zadržati klijente do kojih vam je stalo.

1) Ista cijena za manje usluge – Ako ste dosad prodavali uslugu koja se sastoji od X,Y,Z dijelova za A cijenu, sada ćete za A cijenu nuditi uslugu koja će imati samo X i Y u sebi. Z dio usluge će biti dio usluge koja će od sada koštati B. Iznenadit ćete se koliko će ljudi biti spremno platiti B cijenu kako bi opet dobili X, Y i Z u usluzi.

2) Ista cijena samo u određenom dijelu dana, tjedna ili mjeseca. Zadržite istu cijenu kao akcijsku cijenu u određenom dijelu dana, tjedna ili mjeseca kao način da privučete nove klijente i zadržite one stare kojima je ta cijena važna. U ostatku vremena ponudite usluge po višim cijenama.

3) Uvedite različite kategorije cijena. Jednu (višu) cijenu tražite za uslugu koju vi pružate, drugu (staru) ako to radi vaš manje iskusan djelatnik. Jedna i viša cijena ako klijent uzme pojedinačnu cijenu, jedna i niža (stara) cijena ako se klijent odluči uzeti paket usluga.