Kako povećati broj klijenata koji pristaju na ponudu

Kako povećati broj klijenata koji pristaju na ponudu

Željko, profesionalni fotograf, pitao je kako povećati broj klijenata koji pristaju na ponudu usluge fotografiranja npr. vjenčanja i to tijekom ili nakon prodajnog razgovora tijekom kojeg su klijenti upoznati sa sadržajem usluge, cijenom, prednostima...?


Moguće je učiniti nekoliko stvari kako bi došlo do povećanja prodajne realizacije.


1. Prodaja usluge kao što je fotografiranje vrlo je specifično, pogotovo kad je vjenčanje u pitanju. Mladenci vrlo često gledaju na fotografiranje kao na trošak, a ne kao na priliku za stvaranje predivnih vizualnih uspomena na jedan poseban dan. Prvo, nemojte učiniti grešku i govoriti o cijeni pred ili na kraju prodajnog razgovora (što se vrlo često radi jer ponuđač usluge bježi od te teme kao vrag od tamjana, a klijent samo o tome razmišlja :) ). Na taj način će klijent na kraju razmišljati samo o cijeni jer je to bila i zadnja stvar u razgovoru. Spomenite cijenu relativno rano u razgovoru kako bi imali dovoljno vremena govoriti o razlozima takve cijene i svim prednostima i koristima vaše usluge. Time ćete povećati šansu da u sjećanju sugovornika ostanu i vaši ključni argumenti koji objašnjavaju iznos ulaganja.

2. Željko, vi ste stručnjak za fotografiju! Nemojte to pokušavati dokazati samo govorom, već i djelom. Uzmite već na prvi razgovor sa klijentima vaš fotoaparat i ponudite vašim sugovornicima odmah uzimanje nekoliko probnih fotografija. Fotografirajte ih, pokažite im fotografije, objasnite im važnost i prednost vašeg pristupa fotografiranju. Neka osjete, isprobaju i neka "kupe" osjećaj da su već postali vaši klijenti. Amerikanci bi to nazvali "buying by trying" :)