Kako poslovati u nemogućim uvjetima!?

Kako poslovati u nemogućim uvjetima!?

Nedavno smo primili pitanje poduzetnika iz Slavonije koji, otprilike, kaže sljedeće:

"Ono o čemu pišete u svojoj knjizi i svojim tekstovima - sve je to jako lijepo i funkcionira u normalnom okruženju. Ali, u Slavoniji sve to ne 'drži vodu'. Kako poslovati u uvjetima u kojima se kupci cjenkaju za lipu, žele račun od 100 kn platiti na rate i slično. Svima nama koji posluju u tim nemogućim uvjetima treba realan i pravi savjet. Stoga, što savjetujete nama - u pravom svijetu?".

Hmm - hoćete iskreno (a inače me i prati reputacija iskrenog čovjeka smile emoticon )?

Ako ne možete osigurati dovoljan priljev kvalitetnih klijenata i dugoročno osigurati razinu prodaje koja vam omogućuje pristojan život za vas i vašu obitelj, onda imate "jednostavan" izbor:

ili

- zatvorite biznis i bavite se nečim što će vam to osigurati

ili

- preselite postojeći biznis negdje gdje ćete to moći osigurati

ili

- još jednom temeljito protresite vaše poslovanje i pogledajte gdje ima prostora za pozitivne promjene i novine što se tiče prodaje, privlačenja kupaca, marketinga, pozicioniranja na tržištu, odabira asortimana kojeg se nudi - a zatim učinite te promjene i unesite te novine - uz sav rizik koji ide s tim.

Niste prvi koji se javlja iz Slavonije s istim, objektivnim problemom. Slavonija se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi, i više od toga. Nedavno sam bio u Osijeku i šokirao sam se kad sam shvatio da se doslovno u svakoj ulici u gradu prodaje nekoliko privatnih kuća. Ne samo da je u Slavoniji manje novaca - sve je i manje ljudi...

Nije lako poslovati u takvim uvjetima. Ako ne ide - ne ide - vi morate znati gdje je granica. S druge strane, javljaju mi se i poduzetnici "uslugaši" iz Slavonije koji su i prije radili ono što ja savjetujem kroz knjigu, seminare i tekstove na blogu i potvrđuju da je to jedini način kako uspjeti - čak i u takvim uvjetima. I sam sam u prošlosti i "u stvarnom svijetu" doživio velike poslovne neuspjehe i gadno se opekao. Opet nekako preživio i našao načina da uspijem - što ne znači da sutra opet neću naletjeti na "minu". Tako je to kad je čovjek poduzetnik. Ono što se meni sviđa u poduzetništvu je činjenica da poduzetnik ima izbor, uvijek ima izbor...

Umjesto savjeta, ispričat ću vam iskustvo jednog mog vrlo dobro poslovnog poznanika (inače čovjek je iz Čepina a godinama radio na relaciji Slavonija- Zagreb) koji je u Osijeku postao voditelj prodaje u dućanu koji je nedavno otvorio i u kojem se prodaju alati, kosilice, motorke... Kaže mi da je ostao šokiran i razinom kvalitete poslovanja i usluge koja se nudi u Osijeku općenito, ali i potrošačkom kulturom kupaca. Rekao je da se radi o zatvorenom krugu.

Ljudi nemaju puno novaca, pa oni koji nude proizvode i usluge manje brinu o kvaliteti usluge i proizvoda već više o naplati, pa oni koji imaju novaca ili misle da imaju još manje troše jer nemaju gdje trošiti , pa onda ovi koji prodaju se još manje brinu o kupcima jer brinu o tome što nema kupaca i tako u krug...

Vlasnika je npr. morao podučavati temeljima poslovnih financija a djelatnike kako pozdraviti ljude kad uđu u trgovinu. Kupci su ostali šokirani novom ljubaznošću i pristupom i gle čuda počeli kupovati i davati preporuke. Kaže kolega da su još daleko od uspjeha, ali na dobrom putu jesu.

Možda su moji savjeti samo za "normalan svijet" (a moji savjeti se inače uspješno primjenjuju od najzabačenijih sela u bosanskim vrletima do velegradova Zagreba i Beograda), ali ja ću vam opet ponoviti isto - ako odlučite nastaviti s biznisom:

  • budite drugačiji od drugih, ponudite dodanu vrijednost,
  • razlikujte se po nečemu od konkurencije i u očima kupaca,
  • ulažite u marketing koji mjerljivo donosi rezultate,
  • budite proaktivni u privlačenju kupaca,
  • iskoristite nove tehnologije komunikacije i ne oslanjajte se samo na jedan način privlačenja kupaca...

To je higijena koja funkcionira bilo gdje u svijetu - pa čak i u Slavoniji...

Eto, iskreno se nadam da sam barem približno dao odgovor koji će vam donijeti koristi...